HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Ts-MSIpika (21944) Mikrosatelliitti-instabiliteetti (MSI-H) tutkimus, kudosnäytteestä uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=21944
Tutkimuksen Ts-MSIpika (21944) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Sairaalasolubiologi Mia Kero: mia.kero(at)hus.fi / 050 4270966 Meilahden patologian laboratorio, immunohistokemia / 050 4274880
Mikrosatelliitti-instabiilien (MSI-H) kolorektaalisyöpien tunnistaminen kudosnäytteestä. Jos näytteessä todetaan MSI-H, tehdään jatkotutkimuksena DNA kopiovirheiden korjausentsyymien (MLH1, MSH2, MSH6 ja PMS2) immunohistokemiallinen tutkimus (871 Ts-HNPCCIH) ja immunohistokemiallinen BRAF V600E mutaatiotutkimus.
Formaliiniin fiksoitu, parafiiniin pedattu histologinen kudosnäyte.
Menetelmä tunnistaa seitsemän MSI-mutaatioille herkkää biomarkkeria. Näytteeksi tarvitaan 5-10 mikrometrin paksuinen parafiinilastu, joka sisältää vähintään 20% osuudella kolorektaalisyöpäsoluja. Automatisoitu laitteisto homogenisoi näytteen, eristää DNA:n, suorittaa real-time PCR:n ja analysoi tulokset. Tulos on joko MSS (Mikrosatelliitti-stabiili) tai MSI-H (Mikrosatelliitti-instabiili).
ma-pe
80 % tutkimuksista vastataan 8 arkipäivän kuluessa
Mikrosatelliiteiksi kutsutaan DNA:n toistojaksoja, joissa esiintyy useita kertoja peräkkäin sama muutaman emäsparin käsittävä jakso. DNA kopiovirheiden korjaus (eng. mismatch repair_ MMR) järjestelmän ollessa vaurioituneena mikrosatelliitteihin kertyy muutoksia, joiden korjaamatta jättäminen johtaa hypermutatoitumiseen ja syöpäalttiuteen. Noin 15% kolorektaalisyövistä (CRC) kuuluu MSI-H alaryhmään, ja suurin osa niistä on hankittuja eli sporadisia. Noin 3 %:ssa CRC tapauksista liittyy ituradan muutos, jota kutsutaan Lynchin oireyhtymäksi (LS_ aikaisemmin HNPCC). LS altistaa kantajansa CRC:n lisäksi kohdunrunkosyövälle ja myös muille syöpätaudeille. LS:ssa ituratamutaatio on yhdessä MMR-geenin alleelissa ja toinen alleeli inaktivoituu elämän myöhemmässä vaiheessa. Kliinisesti merkityksellisiä LS:ään liitoksissa olevia MMR-geenejä tunnetaan nykyisin neljä (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2). LS on tärkeä tunnistaa, koska tieto siitä voi vaikuttaa kirurgisen toimenpiteen valintaan ja LS-potilaan lähisukulaisille voidaan tarjota mutaatiotestausta ja ennaltaehkäisevää seurantaa. Periytymätön eli sporadinen MSI johtuu MLH1 geenin säätelyalueen eli promoottorin sammumisesta metylaation seurauksena epigeneettisesti. Myös sporadinen MSI on tärkeä tunnistaa, koska se vaikuttaa onkologisen adjuvanttihoidon valintaan. Näiden seikkojen takia hoito-ohjeet suosittelevat kaikkien CRC-tapausten testaamista MSI:n suhteen.
MSIpika menetelmä tunnistaa seitsemän MSI-mutaatioille herkkää kohdetta (ACVR2A, BTBD7, DIDO1, MRE11, RYR3, SEC31A, SULF2) ja antaa tulokseksi joko MSS (Mikrosatelliitti-stabiili) tai MSI-H (Mikrosatelliitti-instabiili). Tulos on MSS, jos alle 2 biomarkkeria on mutatoitunut ja MSI-H, jos vähintään 2 biomarkkeria on mutatoitunut. Tutkimuksen tuloksen ollessa MSI-H, tehdään jatkotutkimuksena DNA kopiovirheiden korjausentsyymien (MLH1, MSH2, MSH6 ja PMS2) immunohistokemiallinen tutkimus (871 Ts-HNPCCIH), joka kertoo mistä MMR-geenin puutoksesta on kyse. Samalla tehdään myös immunohistokemiallinen BRAF V600E (v-raf murine sarcoma viral oncogene homolog B1) mutaatiotutkimus.