HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sappinesteen primaarisen sklerosoivan kolangiitin inflammaatiomarkkeripaketti, sapesta

21963 Bi-Inflamm

Osatutkimukset

Bi-Calpro ja Bi-IL8

Yhteyshenkilöt

kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Sappitiehytepiteelin tulehduksen (inflammaation) arviointi primaarin sklerosoivan kolangiitin (PSC) yhteydessä, kun arvioidaan taudin etenemisriskiä.

Näyteastia

Sarstedt kryoputki 2 mL, REF 72.694

Näyte

Näyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, mikäli se on perillä vuorokauden kuluessa. Säilytys viikonlopun yli +4 oC, pitempiaikainen säilytys -20 oC.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen

Tulkinta

Tulkintarajat:

 Bi-IL8 viiteyläraja 1.1 µg/l
 Bi-Calpro viiteyläraja 4.7 mg/l

IL8 on proinflammatorinen sytokiini, jota tuottavat ensisijaisesti makrofaagit, mutta myös useat muut solutyypit, mukaan lukien sappiteiden epiteelisolut. IL8 toimii kemoattraktiivisenä tekijänä lisäten neutrofiilien, basofiilien ja T-solujen kertymistä ja aktivoitumista tulehduksen yhteydessä, mikä johtaa muun muassa lisääntyneeseen kalprotektiinin eritykseen.

Sappinesteen IL8-pitoisuudet ovat koholla PSC:ssä kontrolleihin verrattuna. Koholla olevat pitoisuudet (yli 1.1 µg/l) ennustavat hyvin PSC:hen liittyvien sappitiemuutosten etenemistä (AUC 0.81).

Kalprotektiini on pääosin neutrofiileistä ja monosyyteistä sekä makrofaageista vapautuva kalsiumia sitova proteiini, joka lisää neutrofiilien kemotaksista ja adheesiota. Sen pitoisuuden on osoitettu korreloivan tulehduksen asteeseen eri tautitiloissa.

Koholla oleva sappinesteen kalprotektiinipitoisuus (yli 4.7 mg/l) ennustaa sappitiehytmuutosten etenemistä ja tarvetta dilataatioon (AUC 0.77). Merkittävästi koholla olevat tasot (>200 mg/l) viittaavat sappiteiden sekundaariseen bakteeri-infektioon.

IL8:n ja kalprotektiinin lukuarvojen summa yli 8 ennustaa PSC:n etenemistä jonkin verran paremmin kuin kumpikaan tutkimustulos erikseen.

Tutkimus Bi-Inflamm päivitetty 07.06.2021 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.05.2024 klo 00:42.