HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Alfa-1-mikroglobuliinin ja kreatiniinin suhde, virtsasta

21967 U -A1MiKre

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676 ja sairaalamikrobiologi Salla Kiiskinen: salla.kiiskinenathus.fi / 040 6876672

Indikaatiot

Munuaisten tubulusvaurioiden toteaminen ja seuranta.

Menetelmä

Laskennallinen.

Tekotiheys

Kahdesti viikossa, yleensä ke ja pe

Viitearvot

Aikuiset alle 1.9 mg/mmol krea

Tulkinta

Alfa-1-mikroglobuliini (proteiini HC) muodostuu maksassa ja koostuu yhdestä peptidiketjusta ja hiilihydraattiosasta, molekyylimassa 27 kDa. Plasmassa proteiini esiintyy vapaana tai sitoutuneena IgA:han. Alfa-1-mikroglobuliinin oletetaan osallistuvan immuunivasteen säätelyyn ja toimivan antioksidanttina. Vapaa alfa-1-mikroglobuliini erittyy glomerulusten kautta, mutta reabsorboituu proksimaalisissa tubuluksissa. Reabsorbtio on tehokas ja virtsaan erittyy normaalisti vain pieni määrä alfa-1-mikroglobuliinia. Proksimaalisten tubulussolujen vaurioissa alfa-1-mikroglobuliinin reabsorbtio häiriintyy ja eritys virtsaan lisääntyy. Syynä voi olla lääkeaineiden aiheuttama tubulusvaurio (syklosporiini, aminoglykosidit, sytostaatit), raskasmetallimyrkytys (esim. lyijy, kadmium), perinnölliset syyt (Fanconin syndrooma), glomerulonefriitti, pyelonefriitti tai diabeettinen nefropatia. Kuumetiloissa alfa-1-mikroglobuliinin eritys voi lisääntyä tilapäisesti. Tubulaarinen proteiinieritys voi varsinkin lieväasteisena muutenkin olla korjaantuvaa, mutta tästä voidaan tehdä päätelmiä vain seurantatutkimuksin.

Lisääntynyt alfa-1-mikroglobuliinin eritys on herkkä ja varhainen tubulussolujen vaurioiden markkeri. Verrattuna beta-2-mikroglobuliiniin alfa-1-mikroglobuliinin etuina ovat se, että tulehdukset eivät vaikuta sen eritykseen ja myös sen parempi säilyvyys virtsan eri pH-alueilla, mikä vähentää preanalyyttisiä virheitä.

Huomautuksia

Tilaa tutkimus 4757, U -A1Miglo. Tutkimus U -A1MiKre, 21967, vastataan sen osatutkimuksena.

Tutkimus U -A1MiKre päivitetty 19.03.2024 / SK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 25.04.2024 klo 14:00.