HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Leishmania (kval), värjäys

2209 -Leis-O

Tiedustelut

Parasitologian laboratorio, puh. (09) 471 75992

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Katariina Pekkanen: katariina.pekkanenathus.fi / 0504272715 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Leishmaniaasin epäily: vallireunainen haavauma tai pitkittynyt kuumeilu endeemiseltä alueelta saapumisen jälkeen.

Näyte

(a)Iho- tai limakalvoleishmaniaasin epäilyssä: kudospala, aspiraatio- tai viiltonäyte aktiivisen/uusimman leesion reunasta.

Pienestä kudospalasta tehdään leimausnäyte hieromalla ja murskaamalla näyte 4-5 objektilasille. Suuren kudospalan leimausnäyte tehdään painelemalla useaa, tuoretta leikkauspintaa vierekkäin 4-5 objektilasille. Vaihtoehtoisesti koepala voidaan toimittaa keittosuolalla kostutetussa sideharsotaitoksessa, jos näyte varmuudella saapuu laboratorioon 3 h:n kuluessa näytteenotosta.

Viiltonäyte otetaan tekemällä haavauman vallireunukseen viilto kirurgisella veitsellä ja verentulon tyrehtymisen jälkeen raapimalla tehdyn viillon sisäreunoista vallireunuksen kudosta. Näytteen tulisi olla veretön. Aspiraatio- ja viiltonäytettä levitetään objektilaseille ohueksi kerrokseksi, vähintään 4-5 lasia/näyte. Näytelasit ilmakuivataan heti.

(b)Sisäelinleishmaniaasin epäilyssä näyte luuydin-, perna-, maksa- tai imusolmukepunktiosta: näytettä sivellään ohuesti objektilasille heti aspiraation jälkeen, vähintään 4-5 lasia /näyte (kuten hematologisten näytteiden valmistelussa). Lasit ilmakuivataan heti.

Menetelmä

Erikoisvärjäysten mikroskopointi

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Kahden työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Löydöksistä annetaan lausunto.

Huomautuksia

Näytteenottoa suunniteltaessa suositellaan konsultaatiota. Värjäysmenetelmä ei ole täysin spesifinen Leishmanialle. Leishmaniaasia epäiltäessä on erittäin suositeltavaa ottaa myös nukleiinihappo-osoitusnäyte (-LeisNhO, 20347), joka on herkempi kuin värjäysmenetelmä ja lisäksi spesifinen Leishmanialle.

Vasta-ainemäärityksen osalta ks. Parasiitti, vasta-aineet: S-LeisAb (3693).

Tutkimus -Leis-O päivitetty 10.11.2023 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.