HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

B6-Vitamiini, verestä, paastotilassa

22102 fB-B6-Vit

Tiedustelut

VITA laboratorio, asiakasneuvonta, puh. 045 77349040

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064

Indikaatiot

B6-vitamiinin eli pyridoksaalifosfaatin puutoksen osoittaminen. Mahdollinen B-vitamiinivalmisteiden käyttö on otettava huomioon tulosta arvioitaessa.

Esivalmistelu

Paastonäyte.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

2 ml EDTA-kokoverta, lapset vähintään 0.3 ml. Näyte on suojattava valolta. Näyte säilyy 3 vrk jääkaapissa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli perillä laboratoriossa vuorokauden kuluessa.

Menetelmä

Nestekromatografinen (HPLC). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

3 työpäivää

Viitearvot

KAIKKI 35 - 110 nmol/l

Tulkinta

B-6-vitamiini (pyridoksaali-5-fosfaatti) on aminohappometabolian koetsyymi. B6-vitamiini osallistuu myös hemin, prostaglandiinien ja glykogeenin metaboliaan sekä elimistön vasta-aineiden ja verisolujen muodostukseen. Matala veren B6-vitamiinipitoisuus yhdistyy kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Vitamiinin vajetta voi esiintyä raskauden ja imetyksen aikana, e-pillereiden käytön tai runsasproteiinisen ruokavalion yhteydessä ja alkoholismissa. Puutos voi tulla esiin neurologisina oireina (mm. ärtymys, masentuneisuus, kouristelu) sekä vaihtelevina iho- ja limakalvo-oireina (kasvojen ihottuma, limakalvoärsytys). Pitkäkestoiseen B6-vitamiinin puutostilaan voi liittyä hemopoieettisen kudoksen toiminnan häiriintyminen (mikrosytäärinen anemia ja leukopenia). Lääkeaineiden, kuten isoniatsidin ja penisilliinin, käyttö voivat aiheuttaa B6-vitamiinin puutosta. B6-vitamiinin puutos voi myös joskus liittyä hyperhomokysteinemiaan.

Tutkimus fB-B6-Vit päivitetty 20.08.2019 / HM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 10.08.2020 klo 01:11.