HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Lipoproteiini, apo B, seerumista

2248 fS-LipoB

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645.

Yhteyshenkilöt

kemisti Jaana Leiviskä: jaana.leiviskaathus.fi / 050 428 0994 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

Sydän- ja verisuonitautien riskin arviointi erityisesti ylipainoisilla, metabolista oireyhtymää tai tyypin 2 diabetesta sairastavilla. Kolesterolia alentavan lääkehoidon seuranta. Dyslipidemioiden selvittely.

Esivalmistelu

Paasto ennen näytteenottoa ei ole välttämätön, mutta suositeltava.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Seeruminäyte säilyy 7 vrk jääkaapissa ja 2 kk pakastettuna (-20C). Kerran sulatettua näytettä ei saa pakastaa uudestaan. Lähetys huoneenlämmössä, jos on perilla 1 vrk kuluessa.

Menetelmä

Fotometrinen, immunokemiallinen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe).

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Tavoitearvo alk 18 v alle 0.9 g/l

Tulkinta

Apo B:n viitealueet ovat suomalaisen tutkimuksen mukaan 18 v täyttäneillä miehillä 0.6 - 1.5 g/l ja naisilla 0.6 - 1.3 g/l.

Apo B on lipoproteiinien apoproteiini, jota esiintyy plasmassa kahdessa eri muodossa. Maksassa muodostuva apo B-100 esiintyy LDL-hiukkasissa ja lisäksi VLDL-, IDL- ja Lp(a)-hiukkasissa. Suoliston seinämässä muodostuva lyhyempi apo B-48 on kylomikronien rakenneosa. Kukin lipoproteiinipartikkeli sisältää yhden apo B-molekyylin. Käytetty menetelmä määrittää molemmat muodot, mutta kylomikronien osuus lipoproteiinihiukkasista on tyypin III hyperlipidemia-potilaita lukuunottamatta niin pieni, että paasto ei ole välttämätön apo B-tutkimusta varten.

Apo B-pitoisuus lisääntyy hyperlipidemioissa. Se kuvaa plasman aterogeenisten lipoproteiinipartikkelien lukumäärää, joka on suoraan verrannollinen sydän- ja verisuonitautien riskiin (sepelvaltimo-, aivovaltimo- ja perifeeriset valtimotaudit). Apo B-pitoisuus korreloi melko hyvin kolesteroli- ja Kol-LDL-pitoisuuksiin, mutta suurten AMORIS- ja INTERHEART-tutkimusten mukaan apo B on parempi sydän/verisuonitautien riskimittari kuin Kol tai Kol-LDL. Useimmilla potilailla yli 90 % apo B-hiukkasista on peräisin LDL:stä, mutta Kol-LDL ei kuvaa suoraan aterogeenisten partikkelien lukumäärää, koska LDL-hiukkasten kolesterolipitoisuuksissa on vaihtelua. Potilaan apo B-tason ollessa korkea suhteessa Kol-LDL-arvoon tulos viittaa pienikokoisten, tiheiden (small dense) LDL-partikkelien tavallista korkeampaan osuuteen. Tähän tilaan liittyy suuri sydän/verisuonitautien riski. Apo B -määrityksestä on kirjallisuuden mukaan selvin hyöty ylipainoisilla, metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastavilla, joilla LDL-Kol-pitoisuus on usein normaali. VLDL- ja Lp(a)-partikkelit ovat LDL:n tavoin aterogeenisia, joten silloinkin, kun niiden osuus apo B:stä on tavallista korkeampi, apo B-tulos kuvaa sydän/verisuonitautien riskiä hyvin.

Apo B:tä on suositeltu myös kolesterolia alentavan lääkehoidon tehon seurantaan, jopa ensisijaisena tutkimuksena (mm. Consensus Statement, American Diabetes Association ja American College of Cardiology).

Alentuneita Apo B-arvoja tavataan maksataudeissa. Apo B puuttuu abetalipoproteinemiassa.

Huomautuksia

Tutkimukset suositellaan tilattavaksi nimikkeellä 20705 fS-Apot, joka sisältää kummatkin lipoproteiinitutkimukset, apo A1 ja apo B sekä niiden suhteen fS-ApoB/A1. Suhde saadaan tällöin ilman eri pyyntöä ja lisäkustannuksitta. Voidaan pyytää myös erillisenä joko 2247 fS-LipoA1 tai 2248 fS-LipoB. Tällöin ei saada tutkimusten laskennallista suhdetta. Huom! Myöskään pyydettäessä erillisinä 2247 ja 2248 ei saada suhdetta, vaan on pyydettävä 20705 fS-Apot.

Tutkimus fS-LipoB päivitetty 07.09.2022 / JL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.