HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen -ListVi (2257) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73040 tai 050 427 2502
Bakteriologian tutkimukset
Listeria monocytogenes -bakteerin osoittaminen epäiltäessä synnyttäjän, vastasyntyneen tai sikiön listerioosia.
Tilanteen mukaan synnyttäjältä, vastasyntyneeltä tai sikiöltä esim. kudoksista, synnytyskanavasta, istukasta tai ulosteesta. Sivelynäyte synnytyskanavasta otetaan geelikuljetusputkeen. Kudospala laitetaan steriiliin/tehdaspuhtaaseen näytepurkkiin, johon voidaan lisätä vähän steriiliä keittosuolaliuosta kuivumisen ehkäisemiseksi. Pieni kudospala voidaan lähettää myös kuljetusputkessa geelin sisään painettuna (ei liian syvälle). Ulostenäyte lähetetään geelikuljetusputkessa. Listeriat säilyvät erittäin hyvin jääkaappilämpötilassa.
Viljely erikoiselatusaineilla ja tunnistaminen.
Viljely ma-su.
Märkänäytteistä 3 työpäivän (ma-pe) aikana. Ulosteesta 4 työpäivän aikana.
Synnyttäjän tai vastasyntyneen listerialöydös on huomionarvoinen. Ulosteen listerialöydöksen kliinistä merkitystä on vaikea arvioida, koska oireetonta kantajuutta esiintyy. Ulostenäytteen negatiivinen tulos ei varmuudella poissulje kantajuutta tai mahdollista listeria-altistumista.
Listeria on Suomessa harvinainen vastasyntyneiden infektioiden aiheuttaja. Septisiä infektioita tavataan vuosittain muutamilla potilailla.
HUOM! -ListVi tutkimus ei sovellu listerian etsimiseen verenkierrosta eikä ole tarpeellinen steriilin alueen näytteille. Epäiltäessä listerian aiheuttamaa verenkierron infektiota tulee käyttää tutkimusta B -BaktVi (1153). Epäiltäessä listerian aiheuttamaa meningittiä tulee käyttä Li-BaktVi (1154) ja B -BaktVi tutkimuksia (1153).