HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Listeria, viljely

2257 -ListVi

Tiedustelut

Bakteriologian osasto, puh. (09) 471 73040 tai 050 427 2502

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Reetta Sihvonen: reetta.sihvonenathus.fi / 040 6823136 ja lääkäri Jukka Torvikoski: jukka.torvikoskiathus.fi / 040 6626275

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Listeria monocytogeneksen osoittaminen

Näyte

Tilanteen mukaan synnyttäjältä, vastasyntyneeltä tai sikiöltä esim. kudoksista, synnytyskanavasta, istukasta tai ulosteesta. Sivelynäyte synnytyskanavasta otetaan geelikuljetusputkeen. Kudospala laitetaan steriiliin/tehdaspuhtaaseen näytepurkkiin, johon voidaan lisätä vähän steriiliä keittosuolaliuosta kuivumisen ehkäisemiseksi. Pieni kudospala voidaan lähettää myös kuljetusputkessa geelin sisään painettuna (ei liian syvälle). Ulostenäyte lähetetään geelikuljetusputkessa. Listeriat säilyvät erittäin hyvin jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla ja tunnistaminen.

Listeria löytyy ilman erikoispyyntöä normaalisti steriileistä näytteistä (likvori, veri) jo 1-2 vrk:ssa, joten näistä näytteistä ei tarvitse pyytää erikseen listeriaviljelyä sepsis- tai meningiittiepäilyssä. Näissä tapauksissa voidaan käyttää Li-BaktVi ja B-BaktVi -pyyntöä.

Tekotiheys

Viljely ma-su.

Tulokset valmiina

Märkänäytteistä 3 työpäivän (ma-pe) aikana. Ulosteesta 4 työpäivän aikana.

Tulkinta

Synnyttäjän tai vastasyntyneen listerialöydös on huomionarvoinen. Ulosteen listerialöydöksen kliinistä merkitystä on vaikea arvioida, koska oireetonta kantajuutta esiintyy.

Huomautuksia

Listeria on Suomessa harvinainen vastasyntyneiden infektioiden aiheuttaja. Septisiä infektioita tavataan vuosittain muutamilla potilailla.

Tutkimus -ListVi päivitetty 03.01.2023 / RS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 06.12.2023 klo 00:44.