HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Listeria, viljely

2257 -ListVi

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73040 tai 050 427 2502

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Reetta Sihvonen: reetta.sihvonenathus.fi / 040 6823136 ja lääkäri Jukka Torvikoski: jukka.torvikoskiathus.fi / 040 6626275

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Listeria monocytogenes -bakteerin osoittaminen epäiltäessä synnyttäjän, vastasyntyneen tai sikiön listerioosia.

Näyte

Tilanteen mukaan synnyttäjältä, vastasyntyneeltä tai sikiöltä esim. kudoksista, synnytyskanavasta, istukasta tai ulosteesta. Sivelynäyte synnytyskanavasta otetaan geelikuljetusputkeen. Kudospala laitetaan steriiliin/tehdaspuhtaaseen näytepurkkiin, johon voidaan lisätä vähän steriiliä keittosuolaliuosta kuivumisen ehkäisemiseksi. Pieni kudospala voidaan lähettää myös kuljetusputkessa geelin sisään painettuna (ei liian syvälle). Ulostenäyte lähetetään geelikuljetusputkessa. Listeriat säilyvät erittäin hyvin jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla ja tunnistaminen.

Tekotiheys

Viljely ma-su.

Tulokset valmiina

Märkänäytteistä 3 työpäivän (ma-pe) aikana. Ulosteesta 4 työpäivän aikana.

Tulkinta

Synnyttäjän tai vastasyntyneen listerialöydös on huomionarvoinen. Ulosteen listerialöydöksen kliinistä merkitystä on vaikea arvioida, koska oireetonta kantajuutta esiintyy. Ulostenäytteen negatiivinen tulos ei varmuudella poissulje kantajuutta tai mahdollista listeria-altistumista.

Huomautuksia

Listeria on Suomessa harvinainen vastasyntyneiden infektioiden aiheuttaja. Septisiä infektioita tavataan vuosittain muutamilla potilailla.

HUOM! -ListVi tutkimus ei sovellu listerian etsimiseen verenkierrosta eikä ole tarpeellinen steriilin alueen näytteille. Epäiltäessä listerian aiheuttamaa verenkierron infektiota tulee käyttää tutkimusta B -BaktVi (1153). Epäiltäessä listerian aiheuttamaa meningittiä tulee käyttä Li-BaktVi (1154) ja B -BaktVi tutkimuksia (1153).

Tutkimus -ListVi päivitetty 26.04.2024 / JT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.06.2024 klo 00:42.