HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Myeliini, vasta-aineetoligodendrosyyttiglykoproteiini, aivo-selkäydinnesteestä

22657 Li-MOGAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, immunologian yksikkö, puh. (09) 471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Multippeliskleroosin (MS) ja neuromyelitis optica (NMO) -taudin erotusdiagnostiikka. Ks. myös Akvaporiini 4, vasta-aineet, seerumista.

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

Näytemäärä: 1,5 ml likvoria. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Epäsuora immunofuoresenssi. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään alihankintana Labor Prof Stöcker, Lyypekki , Saksa,.

Tekotiheys

Tulokset valmiina: tavallisesti 20 työpäivää.

Tulkinta

Vastaus annetaan kvalitatiivisessa muodossa (posit/negat).

Ko. vasta-aineita todetaan pienellä osalla MS-tautipotilaista ja Neuromyelitis optica (NMO, Devic'in tauti) -potilaista. Neuromyelitis optica (NMO, Devic'in tauti) on keskushermoston krooninen demyelinoiva tulehdustauti, joka vaikuttaa pääasiassa nervus opticukseen ja selkäytimeen. Valtaosa potilaista on naisia. NMO on MS-taudin tavoin aaltomaisesti etenevä tauti ja voi johtaa näön menetykseen. NMO:n mahdollisimman varhainen diagnoosi on tärkeää, koska sen hoito eroaa muista erotusdiagnostiikassa kyseeseen tulevista tiloista kuten MS-tauti, vaskuliitit, neuroborrelioosi, paraneoplastiset oireyhtymät tai B12- vitamiinin puutostila. NMO-potilaiden veressä on myös vasta-aineita akvaporiini 4-vesikanavaproteiinia kohtaan. Ks. myös S -Aqp4Ab.

Huomautuksia

Tutkimus tehdään alihankintana Labor Prof Stöcker, Lyypekki , Saksa,. Ks. myös S-MOGAb.

Tutkimus Li-MOGAb päivitetty 30.03.2022 / NFS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 02.10.2023 klo 00:40.