HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Glutamaattidekarboksylaasi vasta-aineet, aivo-selkäydinnesteestä

22659 Li-NeGadAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian yksikkö, puh. (09) 471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

"Stiff person"- oireyhtymän, epätyypillisten epilepsioiden ja limbisen enkefaliitin diagnostiikka ja hoidonseuranta.

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

NÄyteastia: Likvori: tehdaspuhdas muoviputki 10ml. Näyte: 1ml likvoria. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Radioimmunopresipitaatio (RIP). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Volkmann und Kollegen- laboratoriossa, Saksassa (www.laborvolkmann.de).

Tekotiheys

Tulokset valmiina: tavallisesti 20 työpäivää.

Yleistä

Tulokset valmiina: tavallisesti 10 työpäivää.

Viitearvot

Normaali alle 70 mU/mL

Tulkinta

Viitearvot: Likvori < 70 IE/mL

Gad on keskeinen GABA:n synteesientsyymi ja GABA taas on tärkeä estävä välittäjäaine hermostossa. Tyypin 1 diabeteksen lisäksi Gad-vasta-aineita tavataan useissa keskushermoston immuunitaudeissa. Vasta-aineiden taso voi näissä olla huomattavasti korkeampi kuin diabeteksessa. Vasta-aineita todettiin ensin nk. "stiff person" - oireyhtymää sairastavilla potilailla. Myöhemmin niitä on todettu pikkuaivoataksia- ja epilepsia-oireisilla potilailla . Myös GAD-vasta-aineisiin liittyvä limbinen enkefaliitti on kuvattu.

Huomautuksia

Tutkimus on tarkoitettu ainoastaan keskushermoston immuunitautien diagnostiikkaan ja hoidon seurantaan ja tällä testillä voidaan mitata myös korkeita vasta-ainetasoja. Vasta-aineiden taso on usein keskushermoston immuunitaudeissa huomattavasti korkeampi kuin diabeteksessa. HUOM! Tyypin 1 diabeteksen diagnostiikkaan tulee käyttää S-GADAb-tutkimusta (KL 4400). Alihankintana teetettävä tutkimus. Tutkimus tehdään Volkmann und Kollegen- laboratoriossa, Saksassa (www.laborvolkmann.de).

Tutkimus Li-NeGadAb päivitetty 14.01.2020 / HJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 25.10.2021 klo 02:26.