HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

MGG- ja rautavärjäys, luuytimestä

2269 Bm-MGGFe

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio (09) 471 72575

Yhteyshenkilöt

lääkäri Marja-Leena Järvi-Holopainen: marja-leena.jarvi-holopainenathus.fi / 050 428 0993 ja lääkäri Päivi Helminen-Pacius: paivi.helminenathus.fi / (09) 471 71370 / 050 427 0475

Lähete

Hematologinen tutkimuslähete

Indikaatiot

Tutkimuksen indikaatioita ovat mm. 1) anemian selvittely, erityisesti mikäli on syytä etsiä spesifisiä viitteitä esim. raudanpuutteesta, hemolyysistä tai kypsymishäiriöstä (kroonisiin sairauksiin liittyvissä anemioissa ei ole spesifisiä löydöksiä), 2) trombosytopenian selvittely, 3) leukopenia, neutropenia, 4) leukemioiden diagnosointi ja seuranta ja 5) paraproteinemian selvittely. 6) Polysytemiassa ja trombosytoosissa tutkimuksen arvo on rajallinen.

Esivalmistelu

Tutkimus tilataan edellisenä päivänä ja samalla sovitaan myös tarkka näytteenottoaika. Tutkimus sovitaan erikseen myös näytettä ottavan lääkärin kanssa. Osasto huolehtii mahdollisesta esilääkityksestä riittävän ajoissa.

Näyteastia

Aluslasi (objektilasi)

Näyte

Tutkimusta varten tarvitaan 0.3 - 0.5 ml luuydintä. Lääkäri ottaa luuydinnäytteen aspiraatiotekniikalla. Luuydinnäyte tyhjennetään ruiskusta antikoagulanttia sisältävälle kellolasille, minkä jälkeen laboratoriohoitaja tekee näytteestä puristevalmisteet aluslasille. Muualle lähetettävien erikoistutkimusten (esim. kromosomitutkimus) ohjeet katsottava suorittavan laboratorion ohjekirjasta.

Menetelmä

Luuydinnäytteestä tehdyt puristevalmisteet sekä yksi perifeerisen veren sivelyvalmiste värjätään MGG-tekniikalla; lisäksi tehdään vähintään yhdestä luuydinvalmisteesta rautavärjäys. Valmisteista arvioidaan solumorfologia mikroskooppisesti.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe).

Tulokset valmiina

10 arkipäivän kuluessa

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Huomautuksia

Jos vastaus halutaan kiireellisenä, esim. samana tai seuraavana päivänä, tulee tästä ilmoittaa laboratorioon (esim. merkitä kiireellisyys lähetteeseen tai soittaa laboratorioon). HUSLAB:n ulkopuolelta lähetettäviin näytteisiin on lähetteeseen liitettävä viimeisen verenkuvatutkimuksen vastaukset.

Tutkimus Bm-MGGFe päivitetty 22.03.2019 / MLJH

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.