HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Lysotsyymi, seerumista

2289 S -LZM

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Automaatiolaboratorio, asiakaspalvelu, puh. (09) 471 72579

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Tuomas Mäntylä: tuomas.mantylaathus.fi / 044 269 1560

Indikaatiot

Sarkoidoosin ja myelooisen sarjan leukosyyttien sairauksien diagnostiikka ja seuranta

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Noin 0.5 ml seerumia. Näyte lähetetään huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy eroteltuna jääkaapissa noin viikon. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Entsyymin massakonsentraatiomääritys substraattina Micrococcus luteusbakteerisuspensio, standardina munanvalkuaislysotsyymi.

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Viikossa

Yleistä

Lysotsyymi on myelooisen sarjan leukosyyttien entsyymi, jota esiintyy sen lisäksi munuaiskudoksessa. Entsyymi on osa epäspesifistä puolustusjärjestelmää. Se erittyy munuaisten kautta virtsaan, josta sitä resorboidaan osittain takaisin tubuluksissa.

Viitearvot

KAIKKI alle 12 mg/l

Tulkinta

Seerumin (tai plasman) lysotsyymin pitoisuutta käytetään tavallisimmin sarkoidoosin seulontakokeena ja aktiviteetin seurannassa. Suuria pitoisuuksia tavataan muissakin granulomatoottisissa tulehduksissa, kuten Crohnin taudissa ja tuberkuloosissa.

Erittäin suuria lysotsyymin pitoisuuksia tavataan monosyyttileukemioissa sekä kroonisessa myelooisessa leukemiassa. Akuutissa myelooisessa leukemiassa S- lysotsyymin pitoisuus voi olla joko pienentynyt, normaali tai suurentunut. Akuutissa lymfaattisessa leukemiassa pitoisuudet pienenevät. Pitoisuus suurenee myös megaloblastisessa anemiassa ja myelofibroosissa.

Munuaisten vajaatoiminnassa lysotsyymin pitoisuus suurenee yleensä lievästi.

Pleuranesteen ja seerumin lysotsyymipitoisuuksien suhde on kohonnut tuberkuloottisessa pleuriitissa (luokkaa 2), mutta jonkinverran myös empyeemassa ja reuman aiheuttamassa pleuriitissa. Muissa pleuriiteissa suhde on alle 1.

Huomautuksia

16.6.2020 alkaen korkein vastattava pitoisuus on 40 mg/l. Tätä korkeammat tulokset vastataan >40 mg/l.

Tutkimus S -LZM päivitetty 17.06.2020 / TM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.