HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Lysotsyymi, virtsasta

2290 U -LZM

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Automaatiolaboratorio, asiakaspalvelu, puh. (09) 471 72579

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Tuomas Mäntylä: tuomas.mantylaathus.fi / 050 439 3192

Indikaatiot

Proteinurian selvittely

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

Näyte lähetetään huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa kolme vuorokautta. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Entsyymin massakonsentraatiomääritys substraattina Micrococcus luteusbakteerisuspensio, standardina munanvalkuaislysotsyymi.

Tekotiheys

Tehdään kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Viikossa

Yleistä

Lysotsyymi on myelooisen sarjan solujen ja munuaiskudoksen erittämä proteiini, jolla on merkitystä epäspesifisessä puolustuksessa. Pienen molekyylimassansa (noin 14 kDa) takia se erittyy virtsaan, jos glomerulukset toimivat normaalisti. Proksimaaliset tubulussolut resorboivat sen normaalisti takaisin. Suurentuneita virtsapitoisuuksia (tai vrk-eritystä , jos tutkitaan dU-LZM) voidaan käyttää proteinurian luokittelussa glomerulaariseen ja tubulaariseen osaan.

Viitearvot

KAIKKI alle 3 mg/l

Tulkinta

Seerumin lysotsyymi-, kreatiniini- ja albumiinipitoisuudet suositellaan määritettäväksi samanaikaisesti virtsan lysotsyymi-, kreatiniini- ja albumiinitutkimusten kanssa. Näiden avulla voidaan arvioida kvantitatiivisesti proteinurian glomerulaarista ja tubulaarista osuutta. Seerumin lysotsyymipitoisuus suurenee glomerulusfunktion heiketessä. Virtsan lysotsyymipitoisuus suurenee tubulaarisen resorption heiketessä. Albumiinin ja kreatiniinin määrityksillä voidaan pitoisuusarvoja korjata molekyylikoon ja vesierityksen suhteen.

Tutkimus U -LZM päivitetty 22.02.2018 / CP

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 22.01.2020 klo 01:13.