HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Borrelia burgdorferi, vasta-aineet, laaja tutkimus, seerumista

23033 S -BorAbCt

Osatutkimukset

S -BorAbJt, S -BorC6Ab, S -BorrAbG ja S -BorrAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Indikaatiot

S-BorAbCt on laaja tutkimuspaketti, joka on tarkoitettu ensisijaisesti erikoissairaanhoidon tarpeisiin sekä muille laboratorioille, kun on tarpeen varmistaa borrelioosin seulontatestin reaktiivinen tulos.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia

Menetelmä

Immunoluminometrinen menetelmä. Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Immunoblot-menetelmä.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Tulkinta

Viitearvot:

S-BorrAbG: <12 AU/ml

S-BorrAbM: <30 AU/ml

S-BorC6Ab: negat

S-BorAbJt: negat

Seulontatestit (BorrAbG ja BorrAbM) tehdään immunokemiluminometrisellä menetelmällä. BorrAbG- ja BorrAbM-testien tulos annetaan numeerisena. BorC6Ab-osatutkimus on EIA-menetelmä, joka on kirjallisuuden ja Diagnostiikkakeskuksen oman evaluaation perusteella tarkempi menetelmä kuin borrelian vasta-ainemäärityksiin käytettävät muut tavanomaiset entsyymi-immunologiset menetelmät. BorC6Ab-testin tulos vastataan kvalitatiivisesti (posit/negat). C6-testi on ns. kokonaisvasta-ainetesti eli se osoittaa, mutta ei erottele IgG- ja IgM-vasta-aineita. BorAbJt-osatutkimus on line blot-menetelmään perustuva määritys. BorAbJt-testin tulos vastataan kvalitatiivisesti (posit/negat) ja laboratorio valitsee kummalle vasta-aineluokalle (IgG/IgM) testi tehdään.

Reaktiivisista näytteistä annetaan lausunto.

Huomautuksia

Erona S-BorrAb-tutkimukseen S-BorAbCt-vasta-ainetutkimuksessa laboratorio tekee automaattisesti kaikki osatutkimukset. BorAbJt-osatutkimuksen osalta laboratorio valitsee kummalle vasta-aineluokalle (IgG/IgM) testi tehdään tai tehdäänkö määritys molemmille vasta-aineluokille.

Erythema migransin diagnostiikkaan ei suositella vasta-ainetutkimusta, diagnoosi on kliininen. Vasta-aineet häviävät hoidon jälkeen yleensä niin hitaasti, että serologisesta seurannasta ei ole hyötyä.

Tutkimus S -BorAbCt päivitetty 13.12.2023 / SK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.