HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Eturauhasen PET-magneetti

23037 Pt-EturPMK

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Salonen: janne.salonenathus.fi / 0504270283 ja lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011

Indikaatiot

Ensisijainen indikaatio on prostatasyövän kuvantaminen. Taudin uusiutuman tai metastasoinnin arviointi potilailla, joilla biokemiallinen relapsi. Potilaat, joilla PSA on selvästi koholla ja biopsiat negatiiviset, biopsian kohdentaminen ja taudin levinneisyyden arvio. Hepatosellulaarinen karsinooma. Etenkin hyvin erilaistuneen karsinooman primaaridiagnostiikka. Residiivin osoittaminen.

Esivalmistelu

Potilaan ei tarvitse paastota ennen tutkimusta. Lääkärin määräämät lääkkeet voi ottaa normaalisti. Hyvä nesteytys (500 ml) ja rakon tyhjennys on tarpeen ennen kuvausta. Magneettikuvausta varten tulee suolisto tyhjentää Toilax- lääkityksellä. Kortisoni-, verisolujen kasvutekijä- ja sytostaatti -lääkityksen päättymisestä pitää olla kulunut vähintään 2 viikkoa, jotta tutkimus voidaan luotettavasti suorittaa. Sädehoidosta pitää olla taukoa vähintään 3 kuukautta.

Turvallisuus - Nykytiedon valossa magneettikuvaus on turvallinen, mutta vaatii vierasesineiden suhteen erityistä tarkkaavaisuutta. Magneettiin sopimattomat vierasesineet saattavat liikkua tai kuumeta kuvauksen aikana.

Potilaalta selvitettävä ja kirjattava lähetteeseen: Kaikki mahdolliset vierasesineet kehon sisällä. Mahdollinen raskaus ja imetys.

Ehdottomat kontraindikaatiot / magneettitutkimusta ei voi tehdä: -metalliset sirpaleet silmässä -Swan-Ganz- keuhkovaltimokatetrit -ARROW- epiduraalikatetrit (poistettava ennen kuvausta) -sydämentahdistin.

Vierasesineet, joiden kohdalla on oltava etukäteen yhteydessä tutkimuksen tekevään isotooppiyksikköön: -neurostimulaattorit -sydämentahdistimen johdot, mutta ei tahdistinta -murtumien ulkoiset fiksaatiolaitteet -aneurysmaklipsit -sisäkorvaimplantit kallon sisäisen paineen mittarit -shuntit -luodit ja metallisirut.

Lisätietoa tietoa yllä mainituista, sekä muista mahdollista kontraindikaatioista löytyy Magneettikuvauksen kontraindikaatiot -ohjeesta.

Mikäli potilaalla on kehossaan vierasesineitä, on erittäin tärkeää selvittää niistä seuraavat tiedot ja kirjata ne lähetteeseen: -laitteen/implantin merkki ja malli-/tyyppinumero -laitteen/implantin valmistaja -missä ja milloin asennettu -magneettishuntin asetuslukema.

Tutkimusta voi haitata tai estää: ahtaanpaikankammo, sekavuus/levottomuus/pakkoliikkeet, kivuliaisuus, korkea kuume, obesiteetti. Hyvin kookkaiden potilaiden kohdalla on arvioitava magneettiputkeen mahtuminen. Kuvauslaitteen putken halkaisija on 60 cm. Tarvittaessa potilas voi käydä etukäteen kokeilemassa laitteeseen menoa.

Anestesiassa tehtävät tutkimukset: käytännöistä on oltava yhteydessä Meilahden isotooppiyksikköön.

Suoritus

Kuvaus tehdään tunnin kuluttua merkkiaineinjektiosta keskittyen koko alavatsan alueelle, sen jälkeen tehdään nopea kokokehon PET-MK-kuvaus. Tutkimukseen kuluu aikaa yhteensä noin 2 tuntia.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 18F-leimattua Prostataspesifistä membraaniantigeenia (PSMA).

Tulkinta

Prostataspesifistä membraaniantigeenia ilmenee eturauhassyöpäsoluissa moninkertaisesti normaalisoluun verrattuna. Korostunut kertymä alueella, jolla ei normaalisti ole fysiologista kertymää tulkitaan poikkeavaksi. Tulehdus/inflammaatio sekä traumat aiheuttavat toisinaan vääriä positiivisia löydöksiä. Epäspesifiä kertymää ilmenee melko yleisesti kylkiluissa ja normaalikokoisissa imusolmukkeissa. Vastaus sisältää PET/MK-fuusiokuvat ja lausunnon.

Huomautuksia

Kuvantamisen käyttöön. Tutkimusta ei tilata lab.järjestemän kautta.

Tutkimus Pt-EturPMK päivitetty 20.03.2024 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 02.05.2024 klo 00:46.