HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Alavatsan aineenvaihdunnan PET-magneettitutkimus (JN2DS)

23047 Pt-JN2DS

Yhteyshenkilöt

lääkäri Margit Vikki: margit.vikkiathus.fi / 0504271289 ja lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011

Indikaatiot

Ensisijaiset indikaatiot ovat cervixkarsinooman, ovarioiden ja kohdun maligniteettien kuvantaminen. Taudin uusiutuman tai metastasoinnin arviointi. Potilaat, joilla biopsiat ovat jääneet negatiivisiksi, biopsian kohdentaminen ja taudin levinneisyyden arvio.

Esivalmistelu

Potilaan tulee olla ravinnotta 4 tuntia. Tutkimusaamuna saa juoda vain vettä. Tutkimusta ennen on syytä juoda runsaasti vettä (suositus 1 litra 2 tunnin aikana). Fyysistä rasitusta on vältettävä ennen tutkimusta. Diabeetikot saavat syödä 4 tuntia ennen kuvausta ja ottaa tavanomaiset diabeteslääkkeensä. Diabeteslääkkeet on hyvä ottaa myös tutkimukseen mukaan. Kortisoni-, verisolujen kasvutekijä- ja sytostaatti -lääkityksen päättymisestä pitää olla kulunut vähintään 2 viikkoa, jotta tutkimus voidaan luotettavasti suorittaa. Sädehoidosta pitää olla taukoa vähintään 3 kuukautta.

Tyypin 1 diabetes ja insuliinihoitoinen tyypin 2 diabetes, PET-MK-tutkimukseen valmistautuminen. Sokeritasapaino tulisi olla mahdollisimman normaali ennen tutkimusta. Kuvauksen voi ajoittaa seuraavasti: 1. Tutkimus voidaan suunnitella myöhään aamuun tai keskipäivään. Potilaan tulisi syödä normaali aamiainen varhain aamuun mennessä (noin klo 7.00) ja pistää normaali määrä insuliinia. Sen jälkeen potilaan ei tule syödä tai juoda, paitsi määrätty määrä vettä. FDG:tä ei tulisi pistää alle 4 tuntia nopeavaikutteisen sc. insuliinin annosta tai 6 tuntia lyhytvaikutteisen sc. insuliinin injektion jälkeen. FDG: n antamista ei suositella samana päivänä, kun on injisoitu keski- ja / tai pitkävaikutteinen insuliini. 2. Tutkimus voidaan suunnitella aikaiseen aamuun. Edellisenä iltana annettava keskipitkävaikutteisen insuliinin ei pitäisi häiritä PET-tutkimusta ja sokeritasapaino on todennäköisesti vielä hallinnassa. Jos pitkävaikutteista insuliinia on käytetty edellisenä iltana, se saattaa häiritä PET-tutkimusta. Jos tämä on suositeltava aikataulu, suositellaan keskipitkävaikutteista (pitkävaikutteisen sijaan) insuliinia. Potilaan tulisi syödä normaali aamiainen PET-tutkimuksen jälkeen ja pistää normaali määrä insuliinia. 3. Potilaille, jotka saavat jatkuvaa insuliini-infuusiota, PET-tutkimus tulisi suunnitella varhaiseen aamuun. Insuliinipumppu tulee kytkeä pois päältä vähintään 4 tuntia ennen FDG-injektiota. Potilas voi syödä aamiaisen PET-tutkimuksen jälkeen ja kytkeä insuliini-infuusion jälleen päälle. Turvallisuus Nykytiedon valossa magneettikuvaus on turvallinen, mutta vaatii vierasesineiden suhteen erityistä tarkkaavaisuutta. Magneettiin sopimattomat vierasesineet saattavat liikkua tai kuumeta kuvauksen aikana. Potilaalta selvitettävä ja kirjattava lähetteeseen Kaikki mahdolliset vierasesineet kehon sisällä. Mahdollinen raskaus ja imetys.

Ehdottomat kontraindikaatiot / magneettitutkimusta ei voi tehdä: - metalliset sirpaleet silmässä - Swan-Ganz- keuhkovaltimokatetrit - ARROW- epiduraalikatetrit (poistettava ennen kuvausta). - sydämentahdistin. Vierasesineet, joiden kohdalla on oltava etukäteen yhteydessä tutkimuksen tekevään isotooppiyksikköön: - neurostimulaattorit - sydämentahdistimen johdot, mutta ei tahdistinta - murtumien ulkoiset fiksaatiolaitteet - aneurysmaklipsit - sisäkorvaimplantit - kallon sisäisen paineen mittarit - shuntit - luodit ja metallisirut. Lisätietoa tietoa yllä mainituista, sekä muista mahdollista kontraindikaatioista löytyy Magneettikuvauksen kontraindikaatiot -ohjeesta. Mikäli potilaalla on kehossaan vierasesineitä, on erittäin tärkeää selvittää niistä seuraavat tiedot ja kirjata ne lähetteeseen: - laitteen/implantin merkki ja malli-/tyyppinumero - laitteen/implantin valmistaja - missä ja milloin asennettu - magneettishuntin asetuslukema. Lisäksi huomioitavia seikkoja Tutkimusta voi haitata tai estää: - ahtaanpaikankammo - sekavuus/levottomuus/pakkoliikkeet - kivuliaisuus - korkea kuume - obesiteetti. Hyvin kookkaiden potilaiden kohdalla on arvioitava magneettiputkeen mahtuminen. Kuvauslaitteen putken halkaisija on 60 cm. Tarvittaessa potilas voi käydä etukäteen kokeilemassa laitteeseen menoa. Anestesiassa tehtävät tutkimukset Käytännöistä on oltava yhteydessä Meilahden isotooppiyksikköön.

Suoritus

Kuvaus tehdään tunnin kuluttua merkkiaineinjektiosta. Ensin kuvataan kohdennetusti alavatsa ja sen jälkeen levinneisyysselvittelynä kokokehon PET-MK-kuvaus. Tutkimukseen kuluu aikaa yhteensä noin 2-3 tuntia.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 18F-leimattua fluorodeoksiglukoosia (FDG).

Tulkinta

Glukoosikäyttö syöpäsoluissa on moninkertainen normaalisoluun verrattuna. Korostunut kertymä alueella, jolla ei normaalisti ole fysiologista kertymää tulkitaan poikkeavaksi. Tulehdus/inflammaatio aiheuttaa toisinaan vääriä positiivisia löydöksiä. Vastaus sisältää PET/MK-fuusiokuvat ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet Yleisohje.

Tutkimus Pt-JN2DS päivitetty 07.02.2024 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.