HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Pään ja kaulan aineenvaihdunnan PET-magneettitutkimus (EP1DS)

23048 Pt-EP1DS

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011 ja lääkäri Juanita Nino Quintero: juanita.nino-quinteroathus.fi / 040 646 8880

Indikaatiot

Pään ja kaulan alueen kasvaindiagnostiikka sekä syövän residiividiagnostiikka. Muutoksen pahanlaatuisuuden arviointi, todetun syövän paikallisen ja alueellisen leviämisen arvioiminen, sädehoidon annossuunnittelu, säde- ja lääkehoidon vastetutkimukset, kasvaimen uusimisen erottaminen hoidon jälkeisistä reaktiivisista muutoksista.

Esivalmistelu

Potilaan tulee olla ravinnotta 4 tuntia. Tutkimusaamuna saa juoda vain vettä. Tutkimusta ennen on syytä juoda runsaasti vettä (suositus 1 litra 2 tunnin aikana). Fyysistä rasitusta on vältettävä ennen tutkimusta. Diabeetikot saavat syödä 4 tuntia ennen kuvausta ja ottaa tavanomaiset diabeteslääkkeensä. Diabeteslääkkeet on hyvä ottaa myös tutkimukseen mukaan. Alle 7-vuotiaille lapsille on laitettava laskimokanyyli valmiiksi. Kortisoni-, verisolujen kasvutekijä- ja sytostaatti -lääkityksen päättymisestä pitää olla kulunut vähintään 2 viikkoa, jotta tutkimus voidaan luotettavasti suorittaa. Sädehoidosta pitää olla taukoa vähintään 3 kuukautta.

Tyypin 1 diabetes ja insuliinihoitoinen tyypin 2 diabetes, PET-MK-tutkimukseen valmistautuminen. Sokeritasapaino tulisi olla mahdollisimman normaali ennen tutkimusta. Kuvauksen voi ajoittaa seuraavasti: 1. Tutkimus voidaan suunnitella myöhään aamuun tai keskipäivään. Potilaan tulisi syödä normaali aamiainen varhain aamuun mennessä (noin klo 7.00) ja pistää normaali määrä insuliinia. Sen jälkeen potilaan ei tule syödä tai juoda, paitsi määrätty määrä vettä. FDG:tä ei tulisi pistää alle 4 tuntia nopeavaikutteisen sc. insuliinin annosta tai 6 tuntia lyhytvaikutteisen sc. insuliinin injektion jälkeen. FDG: n antamista ei suositella samana päivänä, kun on injisoitu keski- ja / tai pitkävaikutteinen insuliini. 2. Tutkimus voidaan suunnitella aikaiseen aamuun. Edellisenä iltana annettava keskipitkävaikutteisen insuliinin ei pitäisi häiritä PET-tutkimusta ja sokeritasapaino on todennäköisesti vielä hallinnassa. Jos pitkävaikutteista insuliinia on käytetty edellisenä iltana, se saattaa häiritä PET-tutkimusta. Jos tämä on suositeltava aikataulu, suositellaan keskipitkävaikutteista (pitkävaikutteisen sijaan) insuliinia. Potilaan tulisi syödä normaali aamiainen PET-tutkimuksen jälkeen ja pistää normaali määrä insuliinia. 3. Potilaille, jotka saavat jatkuvaa insuliini-infuusiota, PET-tutkimus tulisi suunnitella varhaiseen aamuun. Insuliinipumppu tulee kytkeä pois päältä vähintään 4 tuntia ennen FDG-injektiota. Potilas voi syödä aamiaisen PET-tutkimuksen jälkeen ja kytkeä insuliini-infuusion jälleen päälle.

Turvallisuus: Nykytiedon valossa magneettikuvaus on turvallinen, mutta vaatii vierasesineiden suhteen erityistä tarkkaavaisuutta. Magneettiin sopimattomat vierasesineet saattavat liikkua tai kuumeta kuvauksen aikana. Potilaalta selvitettävä ja kirjattava lähetteeseen: Kaikki mahdolliset vierasesineet kehon sisällä. Mahdollinen raskaus ja imetys. Ehdottomat kontraindikaatiot / magneettitutkimusta ei voi tehdä: - metalliset sirpaleet silmässä - Swan-Ganz- keuhkovaltimokatetrit - ARROW- epiduraalikatetrit (poistettava ennen kuvausta). - sydämentahdistin.

Vierasesineet, joiden kohdalla on oltava etukäteen yhteydessä tutkimuksen tekevään isotooppiyksikköön: - neurostimulaattorit - sydämentahdistimen johdot, mutta ei tahdistinta - murtumien ulkoiset fiksaatiolaitteet - aneurysmaklipsit - sisäkorvaimplantit - kallon sisäisen paineen mittarit - shuntit - luodit ja metallisirut. Lisätietoa tietoa yllä mainituista, sekä muista mahdollista kontraindikaatioista löytyy Magneettikuvauksen kontraindikaatiot -ohjeesta.

Mikäli potilaalla on kehossaan vierasesineitä, on erittäin tärkeää selvittää niistä seuraavat tiedot ja kirjata ne lähetteeseen: - laitteen/implantin merkki ja malli-/tyyppinumero - laitteen/implantin valmistaja - missä ja milloin asennettu - magneettishuntin asetuslukema. Tutkimusta voi haitata tai estää: - ahtaanpaikankammo - sekavuus/levottomuus/pakkoliikkeet - kivuliaisuus - korkea kuume - obesiteetti.

Hyvin kookkaiden potilaiden kohdalla on arvioitava magneettiputkeen mahtuminen. Kuvauslaitteen putken halkaisija on 60 cm. Tarvittaessa potilas voi käydä etukäteen kokeilemassa laitteeseen menoa. Anestesiassa tehtävät tutkimukset: Käytännöistä on oltava yhteydessä Meilahden isotooppiyksikköön.

Suoritus

Potilaan on oltava levossa ennen FDG-injektiota noin puoli tuntia ja injektion jälkeen tunti kuvauksen alkamiseen saakka. Tutkimukseen kuluu yhteensä aikaa noin 2-3 tuntia.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 18F-leimattua fluorideoksiglukoosia (FDG).

Tulkinta

FDG:n käyttö KNK-tuumoreissa perustuu siihen, että syöpäkudos käyttää glukoosia normaalia kudosta runsaammin. Vaikuttavia tekijöitä on useita. FDG-kuvia tulkittaessa on hyvä muistaa, että FDG-kertymä ei ole syöpäkudokselle spesifistä. Lihasjännitys saattaa aiheuttaa ylimääräistä kertymää lihaksiin, normaalit anatomiset rakenteet kuten mahalaukku ja suolisto, munuaiset ja virtsatiet sekä kurkunpää keräävät myös FDG:tä ja voivat vaikeuttaa tulkintaa. Vastaus sisältää PET-MK -kuvasarjan ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet - Yleisohje. Kuvantamisen käyttöön. Tutkimusta ei tilata lab.järjestemän kautta.

Tutkimus Pt-EP1DS päivitetty 20.03.2024 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.