HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Keskikokoinen geenipaneeli, kudosnäytteestä

23096 Ts-Panel-M

Tiedustelut

Genetiikan laboratorio, puh. 09 471 74339 toimisto tai 09 471 75905 lääkäri tai Genetiikanlaboratorio(at)hus.fi

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Pia Alhopuro: pia.alhopuroathus.fi / 0504287259

Indikaatiot

Geenipaneelitutkimusta voidaan käyttää useissa eri indikaatioissa osana diagnostisia selvityksiä, kun sairauden geneettinen etiologia on avoin.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Tutkimus voidaan tehdä eri tuorekudosnäytteistä, kuten istukka- tai lapsivesinäytteestä tai kudospalasta. Kudospala ravintonesteessä tai suolaliuoksessa. Meilahden alueella otettu näyte lähetetään välittömästi Genetiikan laboratorioon (putkipostiasema HUSLAB-talon moniajoasema 6300). Meilahden ulkopuolelta tuleva näyte toimitetaan osoitteella HUSLAB-talo, Näytteiden vastaanotto, Topeliuksenkatu 32, Tunnus 5000493, Info MNVO, 01006 VASTAUSLÄHETYS.

Menetelmä

Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Yleistä

HUSLAB teettää geenipaneelitutkimuksia alihankintana useammassa eri eurooppalaisessa akkreditoidussa laboratoriossa. Tutkimusta pyydettäessä tilaaja voi valita halutun geenipaneelitutkimuksen laboratorion valikoimasta. Tarvittaessa HUSLAB Genetiikan laboratoriosta voi tiedustella apua tutkimuksen valintaan.

Testivalikoimaa voi selvittää laboratorioiden omilta sivuilta:

Blueprint Genetics https://blueprintgenetics.com/tests/

Centogene https://www.centogene.com/centogene/index.php

The Leeds Genetics Laboratory http://www.leedsth.nhs.uk/a-z-of-services/the-leeds-genetics-laboratory/constitutional-genetics/molecular-genetics/by-disorder/

MGZ Medical Genetics Center https://www.mgz-muenchen.com/downloads/downloads

Tulkinta

Geenipaneelitutkimusta voidaan käyttää useissa eri indikaatioissa osana diagnostisia selvityksiä, kun sairauden geneettinen etiologia on avoin.

Huomautuksia

Tilaajan tulee täyttää myös alihankintalaboratorion lähetelomake ja toimittaa se HUSLAB Genetiikan Laboratorioon.

Poikkeuksena on Blueprint Genetics -laboratorio, johon riittää tarvittavat esitiedot sisältävä sähköinen Weblab-lähete. Lähetteestä on käytävä ilmi, onko potilas saanut hematologista kantasolusiirtoa tai granulosyyttitransfuusiota viimeisen kahden viikon aikana. Lisäksi tulee mainita, että potilas on antanut suostumuksen tutkimukseen. Blueprint genetics -laboratorion suostumuskaavake on saatavilla sähköisenä osoitteessa https://blueprintgenetics.com/how-to-order/. Saatu suostumus säilytetään potilaan papereissa.

Tilausehdot: https://blueprintgenetics.com/general-terms/

Linkkejä muiden laboratorioiden lähetelomakkeisiin: Centogene https://media.centogene.com/fileadmin/pdf/Request_Forms/Request_Form_Whole_Genetic_Portfolio.pdf

The Leeds Genetics Laboratory http://www.leedsth.nhs.uk/assets/Uploads/CDLG001-v1-8-Referral-form.pdf

MGZ Medical Genetics Center https://www.mgz-muenchen.com/home

Tutkimusta ei voi tilata kiireellisenä.

On huomioitavaa, että monet laboratoriot eivät tee tutkimuksia parafiinileikkeestä eristetystä DNA:sta.

Tutkimus Ts-Panel-M päivitetty 06.10.2020 / SK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.10.2021 klo 02:24.