HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Synnynnäisen pitkä QT-oireyhtymän geenipaneeli, verestä

23101 B -LQTSMut

Tiedustelut

Genetiikan laboratorio, puh. 09 471 74339 toimisto tai 09 471 75905 lääkäri tai Genetiikanlaboratorio(at)hus.fi

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Pia Alhopuro: pia.alhopuroathus.fi / 0504287259

Indikaatiot

Synnynnäisen pitkä QT- oireyhtymän diagnostiikka, kun suvun mutaatio on tuntematon. Kun suvun mutaatio tunnetaan, sukuun kuuluvan henkilön geenitutkimus pyydetään kohdennettuna (tutkimusnumero 20805 B-LQTY-D tai 20464 B-SEKVY-D silloin kun suvun mutaatio ei ole mikään neljästä suomalaisesta valtamutaatiosta).

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

3-5 ml EDTA-verta (pieniltä lapsilta minimi näytemäärä on 1 ml EDTA-verta). Näyte lähetetään huoneenlämpöisenä eikä se saa jäätyä. Tarvittaessa näytteen voi säilyttää jääkaapissa 1-3 vrk. Lähetys: Meilahden alueella otettu näyte lähetetään välittömästi Genetiikan laboratorioon (putkipostiasema HUSLAB-talon moniajoasema 6300). Meilahden ulkopuolelta tuleva näyte toimitetaan osoitteella HUSLAB-talo, Näytteiden vastaanotto, Topeliuksenkatu 32, Tunnus 5000493, Info MNVO, 00006 VASTAUSLÄHETYS.

Menetelmä

NGS (next generation sequencing, massiivinen rinnakkaissekvensointi). DNA-eristyksen jälkeen tutkimus tehdään Blueprint Genetics -laboratoriossa.

Tulokset valmiina

4 viikon kuluessa näytteen saapumisesta.

Yleistä

Synnynnäinen pitkä QT -oireyhtymä (LQTS) on perinnöllinen, potentiaalisesti hengenvaarallisia rytmihäiriökohtauksia aiheuttava sairaus, joka ilmenee äkillisinä tajuttomuuskohtauksina ja aiheuttaa EKG:ssä havaittavan pidentyneen QT-ajan. LQTS johtuu sydänlihassolujen ionikanavien rakenteita koodaavien geenien mutaatioista. Yli 75 %:lla LQTS-diagnoosin saaneista todetaan geenivirhe sydänlihassolujen ionikanavageenissä. Bialleeliset mutaatiot KCNQ1-geenissä aiheuttavat Jervell ja Lange-Nielsen -oireyhtymää, johon liittyy myös synnynnäinen kuurous.

Tulkinta

Tutkimuksessa analysoidaan 16 pidentyneeseen QT-aikaan liitettyä geeniä (AKAP9, ANK2, CACNA1C, CALM1, CALM2, CALM3, CAV3, KCNE1, KCNE2, KCNH2, KCNJ2, KCNJ5, KCNQ1, NOS1AP, SCN5A, TECRL) sekvensoimalla.

Lausunnossa ilmoitetaan tutkitut alueet, peitto kohdealueilla ja todettu mutaatio. Tarvittaessa todettu muutos varmistetaan Sanger-sekvensoinnilla. Lisäksi ilmoitetaan kliiniseltä merkitykseltään epäselvät muutokset. Tunnetut ituradassa esiintyvät polymorfiat sekä todennäköisesti harmittomiksi arvioidut ja aminohappoa muuttamattomat ns. hiljaiset tai introniset muutokset jätetään lausumatta.

Huomautuksia

Lähetteessä on käytävä ilmi, onko potilas saanut hematologista kantasolusiirtoa tai granulosyyttitransfuusiota viimeisen kahden viikon aikana. Lisäksi tulee mainita, että potilas on antanut suostumuksen tutkimukseen. Blueprint genetics -laboratorion suostumuskaavake on saatavilla sähköisenä osoitteessa https://blueprintgenetics.com/how-to-order/. Saatu suostumus säilytetään potilaan papereissa.

Tilausehdot: https://blueprintgenetics.com/general-terms/

Tutkimusta ei voi tilata kiireellisenä.

Tutkimus B -LQTSMut päivitetty 18.11.2020 / PA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 27.10.2021 klo 02:28.