HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Plasmodium, vasta-aineet

2317 S -PlasAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Tuoreen tai aiemmin sairastetun malarian osoittaminen.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA).

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

3-8 TYÖPÄIVÄN AIKANA

Viitearvot

Kaikki alle 1 Abs.indeksi

Tulkinta

Testi on luonteeltaan semikvantitatiivinen ja mittaa kokonaisvasta-aineita (IgG, IgM ja IgA) lajien P. falciparum ja P. vivax rekombinanttiantigeeneille. Malariaplasmodien antigeeniset rakenteet reagoivat ristiin, minkä vuoksi vasta -aineiden perusteella ei voi erotella eri malarialajien (P. falciparum, P. vivax, P. ovale, P. malariae) aiheuttamia infektioita toisistaan, mutta toisaalta vasta-aineet mitä tahansa lajia kohtaan voivat tulla testissä esiin.

Negatiivinen tulos sulkee suurella todennäköisyydellä pois yli kaksi viikkoa aiemmin sairastetun tai kroonistuneen malarian. Positiivinen tulos viittaa joko ajankohtaiseen tai aiemmin sairastettuun malariaan. Vasta-aineet voivat jäädä kohonneelle tasolle useiksi vuosiksi infektion päättymisen jälkeen. Poikkeavista tuloksista annetaan lausunto, jolloin esitiedot (esim. oireiden tai malaria-alueella oleskelun ajankohta) ovat hyödyllisia tuloksia tulkittaessa.

Huomautuksia

Mikäli epäillään oireita aiheuttavaa akuuttia tai kroonista malaria-infektiota, on ensisijainen tutkimus ehdottomasti toistetusti otettu B-Plas-O (sively- ja paksupisaravalmisteet), joita tulee ottaa useita kertoja kuumeen/oirejaksojen yhteydessä.

Tutkimus S -PlasAb päivitetty 31.12.2020 / HJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.05.2024 klo 00:40.