HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Mantelihappo, virtsasta

2320 U -Mandel

Osatutkimukset

U -Suhti

Tiedustelut

Työterveyslaitos Jouni Mikkola puh. 030 474 2859

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Etyylibentseenin altistustutkimus

Esivalmistelu

Iltanäyte: Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen/ työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.

Näyteastia

Muovipullo 50 ml

Näyte

20 ml virtsaa. Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja postitetaan seuraavana maanantaina.

Lähetysosoite: Työterveyslaitos, Biomonitorointipalvelut, Topeliuksenkatu 41 a A, 00250 Helsinki

Menetelmä

Kaasukromatografinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

15 työpäivää

Tulokset valmiina

Kuukauden kuluessa

Viitearvot

Kaikki alle 0.2 mmol/l

Tulkinta

Altistumattomien viiteraja 0,2 mmol/l. Toimenpideraja 4,0 mmol/l.

Toimenpideraja on sosiaali- ja terveysministeriön asettama (STM Asetus 1213/2011). Valtioneuvoston asetuksen 1335/2004 mukaan orgaanisten liuottimien voidaan arvioida vaarantavan äidin tai sikiön terveyden. Täten etyylibentseenialtistumisessa sovelletaan raskauden aikana toimenpiderajana arvoa 0,7 mmol/l, joka vastaa 10 % tavallisesta ohjearvosta.

Virtsan mantelihappopitoisuus kuvaa näyttenottopäivän aikana tapahtunutta altistumista styreenille. Styreenialtisumista tapahtuu erityisesti lujitemuoviteollisuudessa. Styreeni imeytyy elimistöön pääasiallisesti hengityselinten kautta, vähän myös ihon lävitse. Elimistöön imeytyneestä styreenistä yli 90% muuttuu aineenvaihduntatuotteiksi, jotka erittyvät virtsaan. Tärkeimmät aineenvaihduntatuotteet ovat mantelihappo ja fenyyliglyoksyylihappo. Ilman styreenipitoisuuksista 200-300 cm3/m3 alkaen esiintyy ärsytystä silmissä ja hengityselimissä sekä lievää humaltumista. Pitkäaikaisesta altistumisesta suurille styreenipitoisuuksille voi aiheutua hermostollisia häiriöitä .

Huomautuksia

Varsinainen Styreenin altistustutkimus on 1761 U -MaPGa

Tutkimus U -Mandel päivitetty 23.07.2020 / LML

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 22.09.2020 klo 01:10.