HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Mangaani, virtsasta

2323 U -Mn

Osatutkimukset

U -Suhti

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997 ja kemisti Sanna Mikkola: sanna.p.mikkolaathus.fi / 040 3516170

Indikaatiot

Altiste: Mangaani ja sen epäorgaaniset yhdisteet

Esivalmistelu

Iltanäyte: Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen / työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.

Näyte on kontaminaatioherkkä. Työpaikan ilmasta tai työntekijän vaatteista tai iholta astiaan joutunut pöly voi liata näytteen. Näyte otetaan sen jälkeen, kun työvaatteet on vaihdettu, ja kädet ja virtsaputken suu on pesty.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

2 x 10 ml kertavirtsaa. Näyte otetaan tehdaspuhtaaseen kertakäyttöiseen muoviastiaan ja siirretään kaatamalla välittömästi Vitan kahteen 10 ml hivenainevirtsanäyteputkeen (60.610.100), putkiin liimataan identtiset tarrat ja putkiparit niputetaan yhteen kuminauhalla.

Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja postitetaan seuraavana maanantaina.

Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki. Näyteputkia voi tilata HUSLAB NVO:sta.

Vitan putket

Menetelmä

Atomiabsorptiospektrofotometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

4 - 8 työpäivää.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

Kaikki alle 10 nmol/l

Tulkinta

Altistumattomien viiteraja 10 nmol/l. Toimenpiderajaa ei ole asetettu.

Mangaaniteräksen hitsauksessa ja alkaaliparistojen tuotannossa työntekijöiden keskimääräiset virtsan mangaanipitoisuudet ovat olleet alle 50 nmol/l.

Työperäisessä altistumisessa mangaani imeytyy elimistöön pääasiallisesti hengityselinten kautta, mutta se imeytyy myös ruoansulatuskanavasta. Veren mangaanista yli 90% on punasoluissa. Elimistössä mangaani kerääntyy maksaan, haimaan, munuaisiin ja aivoihin. Mangaani erittyy pääasiassa ulosteeseen, virtsaan erittyminen on vähäistä. Äkillisessä myrkytyksessä voi esiintyä kemiallista keuhkokuumetta sekä joskus munuaisvaurioita. Pitkäaikaisen (kuukausia - vuosia) altistumisen mangaanille on katsottu aiheuttavan herkistymistä keuhkojen bakteeri-infektioille, Parkinsonin tautia muistuttaville keskushermostovaurioille sekä psyykkisiä häiriöitä kuten hermostuneisuus, labiilisuus ja jopa psykoosit.

Huomautuksia

9.9.2019 alkaen näytettä erotellaan kahteen Vitan virtsan hivenainevirtsanäyteputkeen (60.610.100).

Tutkimus U -Mn päivitetty 02.11.2023 / SM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.