HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus U -Mn (2323) Mangaani, virtsasta uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=2323
Tutkimuksen U -Mn (2323) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
U -Suhti
VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi
Altiste: Mangaani ja sen epäorgaaniset yhdisteet
Iltanäyte: Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen / työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.
Näyte on kontaminaatioherkkä. Työpaikan ilmasta tai työntekijän vaatteista tai iholta astiaan joutunut pöly voi liata näytteen. Näyte otetaan sen jälkeen, kun työvaatteet on vaihdettu, ja kädet ja virtsaputken suu on pesty.
Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")
2 x 10 ml kertavirtsaa. Näyte otetaan tehdaspuhtaaseen kertakäyttöiseen muoviastiaan ja siirretään kaatamalla välittömästi Vitan kahteen 10 ml hivenainevirtsanäyteputkeen (60.610.100), putkiin liimataan identtiset tarrat ja putkiparit niputetaan yhteen kuminauhalla.
Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja postitetaan seuraavana maanantaina.
Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki. Näyteputkia voi tilata HUSLAB NVO:sta.
Atomiabsorptiospektrofotometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.
4 - 8 työpäivää.
Kahden viikon kuluessa
Kaikki | alle 10 | nmol/l |
Altistumattomien viiteraja 10 nmol/l. Toimenpiderajaa ei ole asetettu.
Mangaaniteräksen hitsauksessa ja alkaaliparistojen tuotannossa työntekijöiden keskimääräiset virtsan mangaanipitoisuudet ovat olleet alle 50 nmol/l.
Työperäisessä altistumisessa mangaani imeytyy elimistöön pääasiallisesti hengityselinten kautta, mutta se imeytyy myös ruoansulatuskanavasta. Veren mangaanista yli 90% on punasoluissa. Elimistössä mangaani kerääntyy maksaan, haimaan, munuaisiin ja aivoihin. Mangaani erittyy pääasiassa ulosteeseen, virtsaan erittyminen on vähäistä. Äkillisessä myrkytyksessä voi esiintyä kemiallista keuhkokuumetta sekä joskus munuaisvaurioita. Pitkäaikaisen (kuukausia - vuosia) altistumisen mangaanille on katsottu aiheuttavan herkistymistä keuhkojen bakteeri-infektioille, Parkinsonin tautia muistuttaville keskushermostovaurioille sekä psyykkisiä häiriöitä kuten hermostuneisuus, labiilisuus ja jopa psykoosit.
9.9.2019 alkaen näytettä erotellaan kahteen Vitan virtsan hivenainevirtsanäyteputkeen (60.610.100).