HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sydämen kattava rakenteellinen ja toiminnallinen UÄ (FM1EE)

23502 Pt-SydänUÄ

Tiedustelut

KLF-yksikkö Hyvinkää (019) 458 72758, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020, KLF-yksikkö Meilahti Puistosairaala (09) 471 72552

Yhteyshenkilöt

lääkäri Valtteri Uusitalo: valtteri.uusitaloathus.fi / 0469211247

Indikaatiot

Tutkimuksella selvitetään sydämen rakenteet sekä sydänlihaksen ja läppien toimintaa. Tutkimukselle ei ole ikärajoituksia.

Esivalmistelu

Esivalmisteluja tutkimukseen ei ole. Tutkimuspäivänä voi syödä ja juoda sekä ottaa lääkkeet normaalisti.

Suoritus

Tutkimus tehdään rintakehältä, ylävatsalta ja/tai kaulakuopasta ultraäänianturin avulla. Tutkimus on kajomaton ja kivuton. Tutkimus kestää noin 15-45 minuuttia.

Menetelmä

Sydämen sijainti lähellä rintakehää mahdollistaa sen kuvantamisen ultraäänen avulla. Doppler-tekniikan avulla voidaan mitata veren virtauksia sydämen läpistä ja suurista suonista. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

Seuraavana työpäivänä.

Yleistä

Potilas makaa UÄ-vuoteella vasemmalla kyljellään, vasen yläraaja ylös pään alle vietynä. Sydämen toimintaa tarkastellaan useista eri projektioista, joista yleisimmät ovat parasternaalinen, apikaalinen ja subkostaalinen. Myös jugulaarista projektioita käytetään, erityisesti arvioitaessa aortan kaarta. Sydämen ultraäänitutkimuksessa tutkitaan sydänlokeroiden ja läppien rakenne ja toiminta. Erityisesti arvioidaan vasemman kammion systolinen ja diastolinen toiminta. Huomio kiinnitetään myös sydämen oikeaan puoleen ja sydänpussiin sekä suuriin suoniin. Tilanteen mukaan etsitään mahdollisia embolialähteitä kuten eteistason oikovirtausta, sydämen sisäisiä kasvaimia, trombeja tai läppävegetaatioita.

Tulkinta

Tutkimuksen, analyysit ja tulkinnan suorittaa tutkimuksen tehnyt ultraäänihoitaja tai -lääkäri. Tulkinta sisältää taltioidut ultraäänikuvat, kuvasarjat, mittaustulokset taulukoituna ja yhteenvetolausunnon. Tulkinnassa otetaan huomioon tutkittavan ikä ja koko ja pyritään antamaan vastaus lähetteessä kysyttyyn ongelmaan mahdollisine seurantasuosituksineen.

Huomautuksia

Päivystystutkimuksissa tulokset ovat valmiina tutkimuspäivänä, muuten seuraavina työpäivänä.

Aina ultraäänilaitteilla ei saada riittävää näkyvyyttä sydämen rakenteen ja toiminnan tarkkaan selvittelyyn. Potilaan tulisi kyetä makaamaan paikallaan ainakin osittain vasemmalla kyljellään täyden näkyvyyden saamiseksi. Tutkittaessa pieniä lapsia tarvitaan usein vanhemman tai tutun hoitajan apua rauhallisen tutkimustilanteen luomisessa.

Tutkimus Pt-SydänUÄ päivitetty 11.04.2024 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.