HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Albumiinin ja kreatiniinin suhde, yövirtsasta (aamuvirtsasta)

23572 nU-AlbKre

Osatutkimukset

U -Alb ja U -Krea

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio, puh. kanslia (09) 471 72579, työpiste 72572

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Diabeettisen nefropatian ja muiden glomerulusvaurioiden varhaistoteaminen ja seuranta.

Esivalmistelu

Tutkimus suoritetaan luotettavimmin yövirtsasta (yön aikana erittynyt aamuvirtsa, kertanäyte), koska fyysiseen rasitukseen tai pystyasentoon (ortostaattiseen proteinuriaan) liittyvät mahdolliset virheet jäävät tällöin pois. Näytteen ei tarvitse olla keskisuihkunäyte, mutta virtsatieinfektio, kuume tai kuukautiset häiritsevät tulosta, joten niiden aikana näytettä ei tule antaa.

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton 4 ml

Näyte

Tutkimus on tarkoitettu yöaikaiselle virtsalle. Hyvin sekoitetusta kertavirtsasta otetaan näyte BD:n virtsaputkeen (lisäaineeton). Virtsan saa ottaa keskisuihkunäytteenä.

Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon.

Menetelmä

Albumiini: Fotometrinen immunokemiallinen akkreditoitu menetelmä. Kreatiniini: Fotometrinen entsymaattinen akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Yleistä

Albuminurian tutkimusta käytetään diabeettisen, mutta myös verenpainetaudin aiheuttaman munuaistaudin seulonnassa ja seurannassa. Albuminurian olemassaolo selviää luotettavimmin yövirtsasta (yön aikana erittynyt aamuvirtsa, kertanäyte), koska fyysiseen rasitukseen tai pystyasentoon (ortostaattiseen proteinuriaan) liittyvät mahdolliset virheet jäävät tällöin pois. Jos halutaan tarkistaa erikseen pystyasennon vaikutus, kerätään yövirtsan lisäksi myös päivävirtsan kertanäyte (lyhenne U -AlbKre).

Mikäli epäillään virtsan kreatiniinin luotettavuutta (poikkeava ruumiin koko, poikkeavan runsas tai vähäinen lihaksikkuus ja poikkeava dieetti tai kreatiinilisän käyttö), albumiinin erityksen suhteuttaminen virtsan kreatiniiniin voi antaa virheellisiä tuloksia. Tällöin yövirtsan albumiini (nU-Alb) tai vuorokausivirtsan albumiini (dU-Alb) ovat luotettavampia.

Viitearvot

Kaikki yli 16 v alle 3 mg/mmol

Tulkinta

Albuminurian tulkintarajat:

 Normaali tai lievästi koholla     alle 3,0 mg/mmol
 Lisääntynyt albuminuria        3,0-30 mg/mmol
 Selvästi lisääntynyt albuminuria    yli 30 mg/mmol
 Nefroositasoinen albuminuria      yli noin 220 mg/mmol

Tutkimusta käytetään ensisijaisesti diabeettisen nefropatian varhaisdiagnostiikkaan, mutta albumiinin ja kreatiniinin suhde voi lisääntyä muustakin perussyystä johtuvasta glomerulusvauriosta. Glomerulusvauriossa albumiinin eritys virtsaan lisääntyy. Lisääntymisen ollessa lieväasteista munuaismuutokset ovat vielä palautuvia, jos syy hoidetaan, joten varhaisdiagnoosi ja ajoissa aloitettu tehostettu sokeritasapainon ylläpito tai muu hoito ovat oleellisen tärkeitä. Liuskakokeet antavat positiivisen tuloksen vasta albumiinipitoisuudella 200 - 300 mg/l, jolloin munuaisvaurio ei enää ole palautuva.

Albuminurian muita syitä voivat olla mm. verenpainetauti, sydämen vajaatoiminta, virtsatieinfektio, kuumeiset tulehdussairaudet ja makroskooppinen hematuria.

Tutkimus nU-AlbKre päivitetty 06.03.2024 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.