HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Koko kehon aineenvaihdunnan PET-TT (JN6DR)

23573 Pt-FDG-PET

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, Isotooppiyksikkö Kymenlaakson sairaala 044 223 1384

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011 ja lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445

Indikaatiot

Kasvaindiagnostiikka. Muutoksen pahanlaatuisuuden arviointi, todetun syövän paikallisen ja alueellisen leviämisen arvioiminen, sädehoidon annossuunnittelu, säde- ja lääkehoidon vastetutkimukset, kasvaimen uusimisen erottaminen hoidon jälkeisistä reaktiivisista muutoksista.

Tällä hetkellä suositeltavimpia kuvausindikaatioita onkologiassa ovat Hodgkinin taudin ja non-Hodgkinin lymfooman luokittelu, ruokatorven syövän levinneisyyden selvittely, paksu- ja peräsuolisyövän sekä gynekologisten syöpien uusiutumisen osoittaminen, pään ja kaulan alueen syövän residiividiagnostiikka, radiologisesti epäselvän keuhkomuutoksen pahanlaatuisuuden arvioiminen, leikkauskelpoisuuden määritys ei-pienisoluisessa keuhkosyövässä.

Muita indikaatioita. Krooninen osteomyeliitti (selkäranka, proteesit), sydänlihaksen elinkykyisyyden arviointi, sydämen granulomatoottiset tulehdukset, epäselvä kuumeilu.

Esivalmistelu

fB-Gluk -arvo otettava viimeistään viikkoa ennen tutkimusta. Jos verensokeriarvo on poikkeavasti koholla, lähettävän yksikön pitää aloittaa potilaan hoito, jotta verensokeriarvo on kuvaushetkellä alle 10 mmol/l. Muussa tapauksessa tutkimuaika joudutaan siirtämään.

Potilaan tulee olla ravinnotta 8 tuntia. Tutkimusaamuna saa juoda vain vettä. Fyysistä rasitusta on vältettävä ennen tutkimusta. Diabeetikot saavat syödä 4 tuntia ennen kuvausta ja ottaa tavanomaiset diabeteslääkkeensä. Diabeteslääkkeet on hyvä ottaa myös tutkimukseen mukaan. Alle 7-vuotiaille lapsille laitettava laskimokanyyli valmiiksi.

Kortisoni-, verisolujen kasvutekijä- ja sytostaatti-lääkityksen päättymisestä pitää olla kulunut vähintään 2 viikkoa, jotta tutkimus voidaan luotettavasti suorittaa. Sädehoidosta pitää olla taukoa vähintään 3 kuukautta.

Suoritus

Potilaan on oltava levossa ennen FDG-injektiota noin puoli tuntia ja injektion jälkeen tunti kuvauksen alkamiseen saakka. Ennen positroniemissiotomografiaa (PET) suoritetaan matala- annoksinen CT-kuvaus vaimennuskorjausta ja löydöksen paikannusta varten. Tutkimukseen kuluu yhteensä aikaa noin 2 -3 tuntia.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 18F-leimattua fluorideoksiglukoosia (FDG).

Tulkinta

FDG:n käyttö onkologiassa perustuu siihen, että syöpäkudos käyttää glukoosia normaalia kudosta runsaammin. Vaikuttavia tekijöitä on useita. Käytettäessä FDG:tä muissa indikaatioissa kertymämekanismi on erilainen. FDG-kuvia tulkittaessa on hyvä muistaa, että FDG-kertymä ei ole syöpäkudokselle spesifistä. Lihasjännitys saattaa aiheuttaa ylimääräistä kertymää lihaksiin, normaalit anatomiset rakenteet kuten mahalaukku ja suolisto, munuaiset ja virtsatiet sekä kurkunpää keräävät myös FDG:tä ja voivat vaikeuttaa tulkintaa. TT:n käyttö löydösten paikallistamiseen parantaa selvästi diagnostista tarkkuutta.

Vastaus sisältää kuvasarjan ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet Yleisohje

Tutkimus Pt-FDG-PET päivitetty 02.01.2018 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.09.2020 klo 01:09.