HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Mycoplasma pneumoniae, vasta-aineet

2367 S -MypnAb

Osatutkimukset

S -MypnAbG ja S -MypnAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset -työpiste, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Pneumonia, respiratoriset infektiot, meningoenkefaliitti, myeliitti, polyradikuliitti, vatsakivut erityisesti lapsilla, kylmäagglutiniinipositiiviset tautitilat.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 ml seerumia tai 1-2 ml likvoria (likvorin pyyntö Li-MypnAb, KL4440) tehdaspuhtaassa kierrekorkillisessa muoviputkessa. Likvorin rinnalla tulee tutkia samanaikainen seeruminäyte (pyyntö S-MypnAb), jotta likvorin tulosten merkitys voidaan arvioida.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

1-5 työpäivän kuluessa näytteen saapumisesta

Tulkinta

Mycoplasma pneumoniae aiheuttaa pääasiallisesti hengitystieoireita aina keuhkokuumeeseen saakka. Mykoplasmaa esiintyy yleensä 4-7 vuoden välein epidemioina erityisesti koululaisten keskuudessa. Mykoplasma voidaan liittää muihinkin tautitiloihin, erityisesti keskushermosto-oireisiin ja jopa maksatulehdukseen. Mykoplasmainfektioon voi liittyä veren kylmäagglutinaatio. Tuoreen infektion diagnoosi tehdään joko merkitsevän IgG-vasta-ainenousun ja/ tai positiivisen IgM-löydöksen avulla. EIA-määrityksessä IgM-luokan vasta-aineet saattavat pysyä positiivisina useita kuukausia jopa vuosia. Pitkittynyt IgM-luokan vasta-aineiden esiintyminen ei ole merkkinä aktiivista mykoplasmainfektiosta. Persistoivat IgM-luokan vasta-aineet voivat olla merkkinä polyklonaalista aktivaatiosta tai IgM- luokan autovasta-aineista. Reinfektioita voi esiintyä useamman kerran elämän aikana. Reinfektioissa IgG-taso on usein korkea ja IgM-vaste on satunnainen. Likvorissa ei normaalisti esiinny mykoplasmavasta-aineita. Tuloksista annetaan lausunto.

Tutkimus S -MypnAb päivitetty 13.05.2022 / AJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.11.2022 klo 01:28.