HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Leukosyyttien fagosytoositutkimus

2388 L -NBTkoe

Tiedustelut

Fimlab Laboratoriot Oy, puh. (03) 311 77800, arkisin klo 8. 00-15.30.

Yhteyshenkilöt

osastonylilääkäri Irma Matinlauri: irma.matinlauriathus.fi / 050 4272380

Indikaatiot

Kroonisen granulomatoosin toteaminen

Esivalmistelu

Tutkimuksesta on sovittava etukäteen tekopaikan kanssa. Näytteen mukana lähetetään verrokkinäyte, joka on otettu terveestä henkilösta samanlaiseen putkeen suunnilleen samaan aikaan kuin varsinainen näyte. Verrokkinäytteellä tarkistetaan kuljetuksen mahdollinen vaikutus.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Näyte lähetetään niin, että se on perillä samana päivänä mielellään klo 12 mennessä. Näytteen mukana lähetetään verrokkinäyte, joka on otettu terveestä henkilöstä samanlaiseen putkeen suunnilleen samaan aikaan kuin varsinainen näyte. Verrokkinäytteellä tarkistetaan kuljetuksen mahdollinen vaikutus. Lähetysosoite: PSHP, Laboratoriokeskus, Näytteiden vastaanotto, 3.krs, Biokatu 4, 33521 Tampere.

Menetelmä

Tutkitaan valkosolujen kykyä lasipinta-aktivaation jälkeen pelkistää nitrobluetetrazoliumia. Valmisteesta arvioidaan NBT- positiivisten neutrofiilien ns. formazan-solujen osuus tietystä neutrofiilimäärästä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Alihankkija: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri laboratoriokeskus

Tekotiheys

Etukäteen tilattaessa, tarvittaessa.

Tulokset valmiina

Tulos on valmiina samana päivänä.

Yleistä

Krooninen granulomatoosi on yleisnimitys ryhmälle harvinaisia sairauksia, joista yleisin periytyy X-kromosomiin sitoutuneena. Potilaiden granulosyyttien oksidatiivinen metabolia häiriintyy, mistä syystä nitrobluetetrazolium-pelkistyskokeessa NBT ei pelkisty granulosyyteissä. Joskus kliininen kuva on lievä ja diagnoosi voi viivästyä muutaman vuoden ikään, joskus jopa aikuisikään.

Viitearvot

Kaikki alle 1

Tulkinta

Terveellä ihmisellä pitäisi olla formazan-soluja 1 = niukasti, 2 = kohtalaisesti, 3 = runsaasti. Krooninen granulomatoosi 0 = ei löydy tai joissakin muodoissa 1 = niukasti (<10%). Kapillaariverestä lasipinta-aktivaation jälkeen tehtyä NBT-värjäystä ei voi käyttää bakteeri- ja virusinfektioiden differentiaali-diagnostiikassa. Koe on yleensä kvalitatiivinen, formazan-soluja joko muodostuu tai ei muodostu. Kroonisen granulomatoosin laboratoriodiagnoosi vaatii toistetusti negatiivisen NBT-näytteen.

Tutkimus L -NBTkoe päivitetty 23.11.2016 / IM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 26.01.2020 klo 01:12.