HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Nitrografia, single breath

2400 Pt-N2-SB

Tiedustelut

KLF-yksikkö Meilahti (09) 471 72552

Yhteyshenkilöt

lääkäri Päivi Piirilä: paivi.piirilaathus.fi / (09) 471 72663 / 050 427 2145 ja lääkäri Hanna Lantto: hanna.lanttoathus.fi / 050 513 0284

Indikaatiot

Ventilaation epätasaisuuden selvittäminen. Menetelmä on herkkä tutkittaessa pienten hengitysteiden sairauden (small airways disease) aiheuttamaa ventilaation jakautumishäiriötä, esim. alkavassa keuhkoahtaumataudissa ja useissa keuhkoparenkyymin sairauksissa.

Esivalmistelu

Lääkitys: ilman keuhkoputkia laajentavaa lääkitystä, katso yleisohjeet.

Nautintoaineet ja ruokailu: 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vrk ilman alkoholia.

Suoritus

Tutkittava puhaltaa ensin keuhkot tyhjiksi ja sen jälkeen vetää keuhkot täyteen 100% happea minkä jälkeen puhaltaa jälleen hitaasti ulos keuhkot tyhjiksi. Puhallus toistetaan muutaman kerran. Tutkimus kestää noin tunnin.

Menetelmä

Käytössä on kertahengitysmenetelmä, jossa potilas vetää keuhkoihin vitaalikapasiteetin verran 100% happea; tätä seuraavan hitaan uloshengityksen aikana mitataan uloshengitysilman typpipitoisuus tilavuuden funktiona. Käyrästä mitataan alveolaarisen tason (faasi III) kaltevuus (N2) sekä se tilavuustaso, missä pienet hengitystiet keuhkojen alaosissa alkavat sulkeutua (sulkeutumistilavuus, CV).

Tulkinta

Herkimmäksi ventilaation epätasaisuuden indikaattoriksi on osoittautunut nitrografiakäyrän faasi III kaltevuusaste. Sulkeutumistilavuus (closing volume, CV) ei ole yhtä herkkä pienten hengitysteiden sairauden indikaattori. Tulkinta on riippuvainen tutkittavan iästä ja sukupuolesta.

Viitearvot: Buist and Ross Am Rev Respir Dis 1973;107:744-752.

Tulostuksessa ilmoitetaan faasi III kaltevuus N2 %/l, CV ja CV/VCx100 absoluuttisina arvoina ja prosentteina viitearvosta. Samalla lomakkeella annetaan lääkärin lausunto.

Huomautuksia

Tutkimusta ei suositella tehtäväksi ennen kuin akuutin keuhkosairauden kliinisestä paranemisesta on kulunut 2 viikkoa. Covid-19-infektion jälkeen hengitysfunktiomittauksia voidaan tehdä seuraavasti: koronapneumonian jälkeen 2-3 kk kuluttua parantumisesta, ylähengitystieinfektion jälkeen (ei pneumoniaa) 14-20 vrk parantumisesta ja oireettomassa tartunnassa 10 vrk positiivisen testituloksen jälkeen.

Tutkimusta ei yleensä kannata tehdä potilaille, joilla spirometriassa todetaan selvä obstruktio.

Tutkimus Pt-N2-SB päivitetty 11.02.2022 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.