HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Pt-Paasto (2445) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
fS-C-Pept, P -Gluk ja S -Insu
HUSLAB Automaatio, puh. 050-4434586
Paasto aloitetaan jo edeltävänä iltana klo 20.
Laskimoverinäytteet otetaan klo 8.00 ja sen jälkeen 24 tunnin ajan joka 4. tunti. Paaston aikana saa nauttia vettä. Paaston aikana potilasta on valvottava tarkasti, sillä vakavat hypoglykemiatilat ovat mahdollisia. Hypoglykemiaoireiden ilmaantuessa otetaan välittömästi näytteet insuliini, C-peptidi ja glukoosimäärityksiä varten, ja tarvittaessa lääkäri päättää kokeen keskeyttämisestä ja glukoosin annosta potilalle.
Ks. P -Gluk (KL 1471)
Ks. fS -C-Pept (KL 2503)
Ks. S -Insu (KL 1701)
Ks. P -Gluk (KL 1471)
Ks. fS -C-Pept (KL 2503)
Ks. S -Insu (KL 1701)
Koetta käytetään insulinoomalle tunnusomaisten paastohypoglykemian ja epätarkoituksenmukaisen insuliinierityksen osoittamiseksi. Insulinoomassa hypoglykemiaan liittyy suhteettoman suuri seerumin insuliini- ja C-peptidipitoisuus. Glukoosi-, insuliini- ja C-peptidipitoisuudet mitataan 36 tunnin paaston aikana.
Insulinoomassa veren glukoosipitoisuus laskee yleensä alle arvon 2.0 mmol/l, mutta seerumin insuliinipitoisuus on tällöinkin yli 4.0 mU/l ja C-peptidipitoisuus selvästi mitattavissa. Tulosten tulkintaa autaa ns. Turnerin indeksi: S-INSUL (mU/l) / (B-GLUK (mmol/l) - 1.7). Insulinooman todennäköisyys on suuri, jos Turnerin indeksi on yli 8, sillä se osoittaa epätarkoituksenmukaista insuliinieritystä. Suhdelukua ei voi käyttää, jos veren glukoosipitoisuus on alle 1.7 mmol/l. Tällöin insuliinipitoisuudet, jotka ylittävät arvon 2.0 mU/l ovat diagnostisia.
Tutkimus Pt-Paasto tilataan pakettina Pt-Paasto.