2455 | F -Para-O |
Parasitologian laboratorio, puh (09) 471 75992
mikrobiologi Katariina Pekkanen: katariina.pekkanenhus.fi / 0504272715 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.friberg
hus.fi / 050-428 6876
Suolistoparasiittien epäily; eosinofilian, anemian tms. selvittely; terveystarkastus mm. ulkomaanmatkojen jälkeen.
Formaliini-purkki 10%
Uloste vellitetään hyvin 10% formaliiniin. Sekoitussuhteet: kiinteää ulostetta 1 osa (pikkusormenpään kokoinen nokare) + 5 osaa 10% formaliinia; nestemäistä ulostetta 1 osa + 2 osaa 10% formaliinia. Näyte säilytetään viileässä/huoneenlämmössä ja lähetetään kierrekorkillisessa ja tiiviissä purkissa. Näyte ei saa jäätyä tai kuivua. Lähetteeseen tarvitaan tietoja potilaan oireista ja matkoista (kohde ja ajankohta).
Mikroskopointi formaliini-etyyliasetaatti-konsentroinnin jälkeen. Tutkimuksessa haetaan alkueläinten kystamuotoja sekä matojen munia ja toukkia. Akkreditoitu menetelmä.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Arkisin (ma-pe)
Kolmen työpäivän aikana.
Normaalisti negatiivinen. Löydöksistä annetaan lausunto. Tutkimuksessa voidaan joskus havaita Cryptosporidium-, Cyclospora- tai Cystoisospora-infektio, jolloin cryptosporidiumvärjäys tehdään tarvittaessa näytteestä mikroskooppisen epäilyn perusteella. Tutkimuksessa voidaan myös havaita rakenteita, jotka saattavat viitata Dientamoeba-infektioon, jolloin pyydetään lähettämään erikseen näytettä F-ParaNhO-tutkimusta varten. Cryptosporidium- ja Dientamoeba-epäilyissä suositellaan herkempää F-ParaNhO-tutkimusta em. alkueläinten havaitsemiseksi.
Parasiittien erittyminen ulosteeseen on ajoittaista, joten parasiittitautien poissulkemiseksi on suositeltavaa ottaa useampia näytteitä, esim. näyte kolmena eri päivänä tai ainakin eri ulostuskerroilla (näytteet voi lähettää kerralla).
Mikäli potilaalla on dysenteria (veriripuli) tai vahva amebaepäily (Entamoeba histolytica), suositellaan useiden formaliininäytteiden lisäksi alkueläinten nukleiinihappotutkimusta F-ParaNhO (Kl. 6375) omassa eNat-putkessaan (kts. tarkemmat ohjeet ko. tutkimuksen kohdalla). Myös pitkittyneessä ripulissa tai vaikeassa vesiripulissa suositellaan F-ParaNhO-tutkimusta Cryptosporidiumin tai Dientamoeba fragiliksen havaitsemiseksi.
Mikäli F -Para-O -tutkimus on toistetusti negatiivinen, mutta epäillään giardiaasia, kryptosporidioosia tai amebiaasia, suositellaan tehtäväksi F-ParaNhO.
Vasta-aine määritysten osalta ks. Parasiitti, vasta-aineet.
Huolellisesti formaliiniin sekoitettu näyte säilyy noin viikon huoneenlämmössä. Lähetys ympäristölämpötilassa. Näyte ei saa jäätyä.
Tutkimus F -Para-O päivitetty 10.11.2023 / AN
Viimeisin päivitys: 06.12.2023 klo 00:44.