HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Parasiitit, ulosteesta (Alkueläinten kystat, madot, madonmunat, toukat)

2455 F -Para-O

Tiedustelut

Parasitologian laboratorio, puh (09) 471 75992

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Katariina Pekkanen: katariina.pekkanenathus.fi / 0504272715 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Suolistoparasiittien epäily; eosinofilian, anemian tms. selvittely; terveystarkastus mm. ulkomaanmatkojen jälkeen.

Näyteastia

Formaliini-purkki 10%

Näyte

Uloste vellitetään hyvin 10% formaliiniin. Sekoitussuhteet: kiinteää ulostetta 1 osa (pikkusormenpään kokoinen nokare) + 5 osaa 10% formaliinia; nestemäistä ulostetta 1 osa + 2 osaa 10% formaliinia. Näyte säilytetään viileässä/huoneenlämmössä ja lähetetään kierrekorkillisessa ja tiiviissä purkissa. Näyte ei saa jäätyä tai kuivua. Lähetteeseen tarvitaan tietoja potilaan oireista ja matkoista (kohde ja ajankohta).

Menetelmä

Mikroskopointi formaliini-etyyliasetaatti-konsentroinnin jälkeen. Tutkimuksessa haetaan alkueläinten kystamuotoja sekä matojen munia ja toukkia. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Kolmen työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Löydöksistä annetaan lausunto. Tutkimuksessa voidaan joskus havaita Cryptosporidium-, Cyclospora- tai Cystoisospora-infektio, jolloin cryptosporidiumvärjäys tehdään tarvittaessa näytteestä mikroskooppisen epäilyn perusteella. Tutkimuksessa voidaan myös havaita rakenteita, jotka saattavat viitata Dientamoeba-infektioon, jolloin pyydetään lähettämään erikseen näytettä F-ParaNhO-tutkimusta varten. Cryptosporidium-epäilyissä suositellaan herkempää F-ParaNhO-tutkimusta em. alkueläinten havaitsemiseksi.

Huomautuksia

Parasiittien erittyminen ulosteeseen on ajoittaista, joten parasiittitautien poissulkemiseksi on suositeltavaa ottaa useampia näytteitä, esim. näyte kolmena eri päivänä tai ainakin eri ulostuskerroilla (näytteet voi lähettää kerralla).

Mikäli potilaalla on dysenteria (veriripuli) tai vahva amebaepäily (Entamoeba histolytica), suositellaan useiden formaliininäytteiden lisäksi alkueläinten nukleiinihappotutkimusta F-ParaNhO (Kl. 6375) omassa eSwab-putkessaan (kts. tarkemmat ohjeet ko. tutkimuksen kohdalla). Myös pitkittyneessä ripulissa tai vaikeassa vesiripulissa suositellaan F-ParaNhO-tutkimusta Cryptosporidiumin tai F -DifrNhO-tutkimusta (Kl. 14324) Dientamoeba fragiliksen havaitsemiseksi.

Mikäli F -Para-O -tutkimus on toistetusti negatiivinen, mutta epäillään giardiaasia, kryptosporidioosia tai amebiaasia, suositellaan tehtäväksi F-ParaNhO.

Vasta-aine määritysten osalta ks. Parasiitti, vasta-aineet.

Huolellisesti formaliiniin sekoitettu näyte säilyy noin viikon huoneenlämmössä. Lähetys ympäristölämpötilassa. Näyte ei saa jäätyä.

Tutkimus F -Para-O päivitetty 12.04.2024 / KP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.