HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Parasiitit, kudospalasta tai kudosnesteestä (imprint eli leimausnäyte)

2456 -Para-O

Tiedustelut

Parasitologian laboratorio, puh. (09) 471 75992

Näytteiden vastaanotto, puh. (09) 471 75815

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Katariina Pekkanen: katariina.pekkanenathus.fi / 0504272715 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Syvän parasiitti-infektion epäily esim. maksassa, aivoissa, limakalvossa, lihaksessa.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Kudospalan voi lähettää kokonaisena keittosuolalla kostutettuna vain, jos näyte voidaan toimittaa tutkivaan laboratorioon 3 tunnin kuluessa. Muuten kudospalasta tulee tehdä lähettävässä yksikössä leimausnäytteet:

(a) Pienestä kudospalasta (<3 mm) näyte tehdään hieromalla ja murskaamalla kudospala 4-5 objektilasille. Kahdelle objektilaseista lisätään kiinnitettä (2-3 pisaraa), johon näyte heti sekoitetaan. Loput lasit ilmakuivataan heti ilman kiinnittämistä.

(b) Suuren kudospalan (>3) leimausnäytteet tehdään painelemalla useita tuoreita kudospalan leikkauspintoja vierekkäin 4-5 objektilasille ja lisäämällä välittömästi kahdelle laseista kiinnitettä siten, että leimauskohdat peittyvät. Loput lasit ilmakuivataan heti. Loput tästä puolikkaasta palasta lähetetään keittosuolaputkessa.

Kiinnitettä (EcoFix) on saatavana HUSLABin kliinisen mikrobiologian näytteiden vastaanotosta, kiinnitteen säilyvyys on 1-2 vuotta. EcoFix-purkkien lähettämistä varten puhelinsoitto vähintään 1 vrk aikaisemmin numeroon (09) 471 72563. Huom! EcoFix sisältää sinkkisulfaattia ja polyvinyylialkoholia. Se on luokiteltu ärsyttäväksi, helposti syttyväksi ja ympäristölle vaaralliseksi kemikaaliksi. Vanhentunut kiinnite on ongelmajätettä, ja se voidaan palauttaa HUSLABin kliinisen mikrobiologian näytteiden vastaanottoon ongelmajätelaitokselle toimittamista varten.

BAL-neste voidaan lähettää steriilissä putkessa ja näytteen tulisi olla perillä mielellään 3 tunnin kuluessa näytteenotosta. Kuljetusta odottaessa (3-24h) näytteet säilytetään jääkaapissa.

Menetelmä

Erikoisvärjäysten mikroskopointi.

Lisätietoina lähetteessä kudoksen laatu ja näytteenottokohta sekä epäilty parasiitti.

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Neljän työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Löydöksistä annetaan lausunto. Tutkimuksessa etsitään kudoksissa ja mahdollisissa nesteissä (esim. BAL) olevia alkueläimiä (kudoksen perusteella valitaan etsittävät eliöt, esim. ameebat, Leishmania, Cryptosporidium).

Huomautuksia

Paksusuolibiopsian osalta ks. -AmebVr. Schistosoman kudostutkimuksen osalta ks. -Schi-O. Duodenaalibiopsian osalta ks. -GiarVr, -CrypVr. Echinococcus-epäilyn osalta ks. -Echi-O ja S-EchiAb. Onchocerca-epäilyn osalta ks. -Onch-O. Trikiini-epäilyn osalta ks. -Trsp-O ja Parasiitti, vasta-aineet.

Tutkimus -Para-O päivitetty 10.11.2023 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.