HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Bordetella pertussis, vasta-aineet

2471 S -BopeAb

Osatutkimukset

S -BopeAbA, S -BopeAbG ja S -BopeAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Hinkuvan tai muutoin voimakkaan yskän syyn selvittäminen.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia. Pariseeruminäytteitä suositellaan.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Akkreditoitu menetelmä. IgA- ja IgG-vasta-aineiden määrityksessä käytetään antigeenina pertussistoksiinia, IgM-vasta-ainemäärityksessä antigeenina on B. pertussis -kokobakteerilysaatti.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

4-8 työpäivän aikana.

Tulkinta

 Viitearvot:
  IgA:   < 12	IU/ml
  IgG:   < 40	IU/ml
  IgM:   < 1.1  Indeksi

Vahvasti koholla olevat IgG-vasta-aineet (> 100 IU/ml) viittaavat tuoreeseen tai edeltäneeseen B. pertussis -infektioon, mutta ne voivat olla seurausta myös noin viimeisen vuoden aikana saadusta rokotuksesta. Lievästi koholla olevat IgG-vastaaineet (40-100 IU/ml) voivat viitata hinkuyskään, mutta immuniteetin tuoreus on suositeltavaa varmistaa noin 2-3 viikkoa myöhemmin otetusta uusintanäytteestä. Myös koholla olevat IgA-vasta-aineet voivat viitata tuoreeseen tai hiljattaiseen hinkuyskään, mutta IgG-vasta-aineiden puuttuessa tuore infektio on syytä varmistaa seurantanäytteellä. IgM-vasta-aineet voivat nousta infektion alussa ennen IgA- ja IgG-vasta-aineita. IgM-vasta-aineet eivät kuitenkaan ole riittävän spesifisiä yksin osoittamaan B. pertussis -infektiota vaan IgG- ja/tai IgA-vasta-aineiden nousun tulee olla osoitettavissa uusintatutkimuksessa 2-3 viikkoa myöhemmin. Vasta-aineet pertussistoksiinille (IgA- ja IgG-vasta-aineet) eivät nouse B. parapertussis -infektioissa.

Tutkimus S -BopeAb päivitetty 30.03.2022 / NFS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.