HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Porfobilinogeeni, virtsasta

2486 U -PBG

Tiedustelut

Erikoiskemian laboratorio puh. 09 471 73778

Yhteyshenkilöt

kemisti Leena Lindstedt: leena.lindstedtathus.fi / 050-4286646

Esivalmistelu

B-vitamiinit ja niitä sisältävät valmisteet häiritsevät määritystä. B-vitamiinien nauttimista tulisi välttää 10 vrk ennen näytteenottoa. Myös muiden vitamiinivalmisteiden nauttimista tulisi välttää 3 vrk ennen näytteen ottoa.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

10 ml kertavirtsaa. Aamuvirtsaa tai vähintään 4 tuntia rakossa ollutta virtsaa.

On tärkeää, että näyte suojataan valolta ja säilytetään viileässä. Näyte lähetetään kylmälähetyksenä. Mikäli näytettä ei voida toimittaa laboratorioon vuorokauden kuluessa kertavirtsanäytteen ottamisesta, näyte on pakastettava ja lähetettävä pakastelähetyksenä viikon kuluessa.

Menetelmä

Fotometrinen.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Viitearvot

KAIKKI alle 9 µmol/l

Tulkinta

Voimakkaasti kohonneita porfobilinogeenipitoisuuksia tavataan akuuteissa porfyrioissa, jolloin konsentraatio virtsassa nousee yleensä 5-kertaiseksi normaalieritykseen verrattuna. Lisääntynyt eritys virtsaan kestää tavallisesti muutaman viikon kohtauksen yhteydessä. PBG on usein jatkuvasti koholla akuuttia intermittoivaa porfyriaa sairastavilla kliinisten oireiden väistyttyäkin. Latentissa porfyriassa virtsan porfobilinogeenikonsentraatio voi olla normaali, joten normaali eritys ei poissulje porfyrian mahdollisuutta, geenitesti on tällöin suositeltavampi.

Huomautuksia

Tietoa porfyrioista sivulta http://www.porphyria-europe.com

Tutkimus U -PBG päivitetty 21.11.2023 / LL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 05.12.2023 klo 00:41.