HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen S -PRL (2507) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Erikoiskemian laboratorio (09) 471 72932.
Näyte otetaan mieluimmin klo 10-14 välisenä aikana. Arvot ovat aamulla korkeammat kuin päivällä.
Seerumiputki 5 ml
1 ml seerumia, lapset vähintään 500 µl. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.
Elektrokemiluminesenssi (ECLIA). Akkreditoitu menetelmä.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Kolme kertaa viikossa
Miehet
|
86 - 324
|
mU/l
|
Naiset
|
102 - 496
|
mU/l
|
Prolaktiini (PRL) on aivolisäkkeen etulohkon tuottama peptidihormoni. Se vaikuttaa rintarauhasten kehittymiseen ja maidon eritykseen, mutta myös sukurauhasten toimintaan. Korkeat tasot aiheuttavat infertiliteettiä ja amenorreaa naisilla ja impotenssia miehillä. Hyperprolaktinemia johtuu yleensä hyvänlaatuisesta mikroprolaktinoomasta, mutta joskus makroadenoomasta, joka voi aiheuttaa päänsärkyä ja näkökentän kaventumista painaessaan näköhermoja. Tulosten tulkinnassa on huomioitava, että prolaktiinin eritys on sykäyksittäistä ja että arvot ovat korkeimmillaan aamuyöstä.
Raskauden aikana PRL nousee synnytykseen asti tasaisesti ja taso on kolmannen trimesterin aikana 700 - 5700 mU/l. Lisäksi PRL-taso nousee fyysisen ja psyykkisen stressin, hypoglykemian ja rintojen manipuloinnin yhteydessä. Estrogeenit ja erityisesti trisykliset antidepressantit nostavat ja dopamiini alentaa prolaktiinipitoisuutta.
Noin 25 % kohonneista S -PRL-arvoista johtuu nk. makroprolaktiinista, joka ei ole biologisesti aktiivinen, mutta tulee mitatuksi immunomäärityksissä. Biologisesti aktiivisen prolaktiinin osuus voidaan määrittää S -PRLmakr- tutkimuksella, joka sisältää osatutkimukset S -PRL (kokonaisprolaktiini, joka sisältää biologisesti aktiivin prolaktiinin ja makroprolaktiinin), S - PRLrec (saanto, tutk. no 8863) ja S -PRLbio (biologisesti aktiivinen prolaktiini, tutk.no 8864). Prolaktiini määritetään sekä PEG:llä saostetusta että käsittelemättömästä näytteestä ja tuloksista lasketaan saanto, joka suoraan kuvastaa biologisesti aktiivisen prolaktiinin määrää.
Menetelmä muuttunut 2.9.2019. Ks. tiedote 46/2019.