HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Pyruvaatti, verestä

2554 B -Pyruv

Tiedustelut

Erikoiskemian laboratorio puh. 09 471 73778

Yhteyshenkilöt

kemisti Leena Lindstedt: leena.lindstedtathus.fi / 050-4286646 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Näyteastia

Perkloorihappoputki

Näyte

Paastonäyte on suositeltava, mutta ei välttämätön.

Huom. Pyruvaatti-laktaatti suhdetta arvioitaessa molemmat näytteet on otettava samanaikaisesti.

EDTA-verta pipetoidaan 2 x 0.5 ml kylmiin perkloorihappoputkiin seuraavasti:

Verinäyte otetaan ilman staasia EDTA-putkeen tai 1 ml:n ruiskuun (1 ml:n merkkiin asti). Välittömästi näytteenoton jälkeen kahteen jäävesihauteessa pidettyyn putkeen, joissa on 1 ml 8% perkloorihappoa (PCA), annostellaan kumpaankin 0,5 ml verta. Putket sekoitetaan huolellisesti ja toimitetaan jäissä laboratorioon. Jos näytettä ei voida toimittaa tunnin kuluessa näytteenotosta, kylmäsentrifugoinnilla (noin 2500 g, 10 min) erotettu kirkas supernatantti säilytetään ja pakastetaan. Lähetettävä pakastelähetyksenä viikon sisällä näytteenotosta.

Käytettävä 8% (w/w) perkloorihappo (PCA) valmistetaan seuraavasti: 6,8 ml 70% perkloorihappoa ad 100 ml tislattua vettä.

HUSLABin laboratoriot voivat tilata valmiita PCA-putkia koodilla 710998 HUSLABin Liuoslaboratoriosta sähköpostilla: liuoslaboratorio(at)hus.fi. Tilauslomake löytyy HUSLABin preanalytiikan käsikirjasta.

Menetelmä

Fotometrinen, entsymaattinen.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Viikon sisällä

Viitearvot

KAIKKI 40 - 70 µmol/l

Tulkinta

Metabolisen taudin epäily. Kudosten hapensaannin tutkiminen. Tulkitaan yhdessä muiden tutkimusten kanssa kiinnittäen varsinkin huomiota laktaatti- pyruvaatti-suhteeseen. Suhdetta arvioitaessa tulee huomioida, että laktaattinäyte on otettu samanaikaisesti pyruvaatin kanssa.

Huomautuksia

Näytteitä B -Pyruv -tutkimusta varten otetaan HUSin alueella Uudessa lastensairaalassa sekä Jorvin, Lohjan, Peijaksen, Hyvinkään ja Raaseporin sairaaloissa, Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa, Pohjois-Kymen sairaalassa Kouvolassa, Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa ja Tullinpuomin näytteenottoyksikössä. Polikliininen näytteenottovalmius on vain yllä mainituissa yksiköissä, mutta sitä ei ole muissa näytteenottoyksiköissä (ei Kampin, eikä muiden terveyskeskuksien tai muiden sairaaloiden yhteydessä toimivissa HUSLABin toimipisteissä).

Tutkimus B -Pyruv päivitetty 03.06.2024 / LL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.