HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Coxiella burnetii, vasta-aineet

2557 S -CobuAb

Osatutkimukset

S -QFevCF ja S -QfevJt

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Infektioserologia-työpiste, puh. 050 427 2470

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Raisa Loginov: raisa.loginovathus.fi / 050 4279759 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Kroonisen tai komplisoituneen Q-kuumeen epäily

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Seeruminäyte, vähintään 1 ml

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA) ja/tai epäsuora immunofluoresenssi (IFA),antigeenina Coxiella burnetii - riketsian faasit I ja II. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Pyydettäessä

Tulkinta

Q-kuumeen tartuntalähteitä ovat maitokarja, lampaat ja vuohet sekä niiden liha ja maito. Tartunta voidaan saada myös jyrsijöistä ja kissoista. Tartunta saadaan useimmiten kontaminoituneen pölyn tai aerosolin mukana sekä käsiteltäessä tai syötäessä kontaminoitunutta lihaa tai maitoa. Akuutti Q-kuume diagnosoidaan ensisijaisesti komplementinsitoutumistutkimuksella (S-QFevCF, no 20130), jossa käytetään faasin II-antigeenia. Pitkittyneen tai kroonistuneen infektion diagnostiikassa käytetään IFA- tai EIA-tutkimusta (S-CobuAb, KLno 2557), jolloin tutkitaan vasta-aineet sekä faasin I että faasin II antigeeneja kohtaan. Tutkimuksessa määritetään sekä IgG- että IgM-luokan vasta-aineet. Akuutin infektion diagnostiikassa IFA-/EIA- ja CF-tutkimukset ovat yhtä herkkiä. Kroonisessa infektiossa faasin I vasta-aineet säilyvät faasin II vasta-aineita korkeampina ja pidempään. Mikäli faasin II antigeenia kohtaan on enemmän vasta-aineita kuin faasin I antigeenia kohtaan, on kyseessä akuutti Q-kuume, ja mikäli faasin II vasta-aineita on yhtä paljon tai vähemmän kuin faasin I vasta-aineita, on kyseessä joko toipilasvaihe tai krooninen Q-kuume.

Huomautuksia

Jatkotutkimuksen tekopaikka on Smittskyddsinstitutet (SMI), Tukholma. Näytteet lähetetään Virologian osastolle, josta myös annetaan näytteen lähettäjälle suomenkielinen vastaus.

Tutkimus S -CobuAb päivitetty 15.05.2018 / ILL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 27.01.2020 klo 01:13.