HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Respiratoristen virusten antigeenit

2579 -RvirAg

Osatutkimukset

-AdenAg, -InfAAg, -InfBAg, -Pin1Ag, -Pin2Ag, -Pin3Ag ja -RSVAg

Tiedustelut

HUOM! Tutkimusta tehdään vain päivystystutkimuksena, josta laskutetaan päivystyslisä. Tutkimuksesta tulee olla etukäteen yhteydessä virologian laboratorioon:

Arkipäivinä ma-pe virka-aikana (klo 8-15) puh. 050 427 2128

Päivystysaikana arkisin klo 15.00-8.00, viikonloppuisin ja arkipyhinä puh. 040 837 4010 tai 040 837 4011

Yhteyshenkilöt

lääkäri Klaus Hedman: klaus.hedmanathelsinki.fi / 050 524 9086 ja sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Hengitystieinfektiot. -RVirAg-tutkimus tai sen osatutkimukset (paitsi -AdenAg) tehdään ainoastaan päivystystutkimuksena. Silmänäytteille tarkoitettu osatutkimus -AdenAg tehdään myös virka-aikaan.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Nenänieluimulimanäyte: Tarvittaessa voidaan sieraimia kostuttaa noin 2 ml:lla keittosuolaliuosta. Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetään limaa molemmista sieraimista. Imulimanäyte (2 ml) lähetetään sellaisenaan limankeruuputkessa (ilman letkuja), mieluiten saman päivän aikana. Näyte säilyy 1-3 vrk jääkaapissa.

Nenänielutikkunäyte: Näytteenottotikku (mieluiten nylon tai dacron-tikku ns. nukkatikku) työnnetään alaviistoon nenänpohjaa pitkin sieraimeen noin 12-15 cm syvyyteen (syvyys mitataan etukäteen: sierain-korvanipukka: aikuisilla aina >10 cm, alle 2-vuotiailla lapsilla 6-7 cm) ja kiertoliikkeellä hangataan limakalvoja siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Nenänielutikkunäyte otetaan hoitoyksiköissä.

Nenätikkunäyte: Vuotoherkiltä potilailta tai tilanteen muuten niin vaatiessa voidaan ottaa tikkunäyte (mieluiten nylon tai dacron-tikulla) sieraimesta 3-5 cm:n syvyydestä siten, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja.

Nielutikkunäyte: Vuotoherkiltä potilailta tai tilanteen muuten niin vaatiessa voidaan ottaa tikkunäyte (mieluiten nylon tai dacron-tikulla) nielukaaria ja nielun takaseinän limakalvoa tukevasti pyyhkimällä siten, että tikkuun tarttuu limakalvoilta irronneita soluja.

Nenä- ja nielutikkunäytteet: Viruskuljetusputki tai max. 3 ml steriiliä keittosuolaliuosta sisältävä kierrekorkillinen muoviputki. Em. viruskuljetusputkia on saatavana myös kaupallisina, esim. Copan UTM (Universal transport medium). Huom! Yksinomaan bakteerinäytteille tarkoitetut putket (esim . geeliputket) eivät sovellu virusnäytteiden kuljetukseen.

Hus-alueella imulimanäytteet ja nenänielutikkunäytteet otetaan hoitavassa yksikössä. Laboratoriossa otetaan nenätikku- ja nielutikkunäytteitä.

Biopsia-, leikkaus- ja ruumiinavausnäytteet sekä kudosleikkeet: muutaman mm3 pala lähetetään sellaisenaan tehdaspuhtaassa,kierrekorkillisessa muoviputkessa. BAL-näytteet (bronkoalveolaarinen lavaatio) lähetetään sellaisenaan (5-10 ml).

Menetelmä

Tutkimuspaketti. Immunofluoresenssimikroskopia. Virusantigeenit osoitetaan suoraan potilaan soluista.

Tekotiheys

Päivystystutkimus, päivystyslisä laskutetaan.

Tulokset valmiina

Päivystystutkimus.

Tulkinta

Positiivinen tulos on merkki kyseisen viruksen aiheuttamasta infektiosta.

Huomautuksia

Testin onnistumisen edellytyksenä on, että näytteessä on riittävä määrä soluja ja soluissa riittävä virus(antigeeni)määrä. Osatutkimuksia voidaan pyytää erikseen.

Tutkimus tai sen osatutkimukset (paitsi -AdenAg) tehdään ainoastaan päivystystutkimuksena, josta laskutetaan myös päivystyslisä. HUOM! Tutkimuksesta tulee olla etukäteen yhteydessä virologian laboratorioon arkisin virka-aikana (klo 8-15) puh. 050 427 2128 ja päivystysaikana (klo 15-8) puh. 040 837 4010 tai 040 837 4011.

Ei-päivystyksellisissä tapauksissa suosittelemme tämän tutkimuksen sijaan -RvirNhO- (20956) tai -InABRSV-tutkimusta (21373).

Tutkimus -RvirAg päivitetty 08.01.2020 / HKK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 02.07.2020 klo 01:11.