HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Seleeni, virtsasta

2617 U -Se

Osatutkimukset

U -Krea

Tiedustelut

Työterveyslaitos, biomonitorointiyksikkö, Mirja Kiilunen, puh. 030 474 2863.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Altiste: Seleeni ja sen yhdisteet

Esivalmistelu

Iltanäyte: Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen/ työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Tulos Kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.

NÄYTE ON KONTAMINAATIOHERKKÄ. Työpaikan ilmasta tai Työntekijän vaatteista tai iholta astiaan joutunut pöly voi liata näytteen. Näyte otetaan sen jälkeen, kun työvaatteet on vaihdettu, ja kädet ja virtsaputken suu on pesty. Seleenipitoisten valmisteiden (esim. hiivaseleenitabletit) Nauttiminen lisää virtsan seleenipitoisuutta.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

20 ml virtsaa. Näytteen keräämiseen ja lähettämiseen tulee käyttää Työterveyslaitoksen laboratoriosta saatavia erikoispestyjä astioita eikä niihin saa lisätä säilöntäainetta. Mikäli näyte kerätään kertakäyttöastiaan, se on siirrettävä välittömästi lähetysastiaan. Näyteastioita voi tilata Työterveyslaitoksesta puh. (09) 4747 2861.

Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja postitetaan seuraavana maanantaina.

Lähetysosoite: Työterveyslaitos, Biomonitorointipalvelut, Topeliuksenkatu 41 a A, 00250 Helsinki.

Menetelmä

Atomiabsorptiospektrofotometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

15 työpäivää.

Tulokset valmiina

Noin 3 viikon kuluttua

Viitearvot

Kaikki alle 0.07 mg/g kreat.

Tulkinta

Altistumattomien viiteraja 0,07 mg/g kreatiniinia. Toimenpiderajaa ei ole asetettu.

Työympäristön tärkein seleeniyhdiste on seleenioksidi (mm. vuori- ja keraaminen teollisuus). Seleeniyhdisteet imeytyvät elimistöön nopeasti hengityselinten kautta, ruoansulatuskanavasta ja ihon lävitse. Suurimmat seleenipitoisuudet tavataan munuaisissa ja maksassa. Seleeni erittyy pääosin virtsaan ja ulosteisiin.

Seleenioksidi muodostaa veden kanssa seleenihappoa, joka ärsyttää limakalvoja ja ihoa. Voimakas altistuminen seleenioksidille tai seleenivedylle voi aiheuttaa metallin makua suussa, anemiaa, leukopeniaa, kynsi- ja ihovaurioita ja suoliston toimintahäiriöitä.

Huomautuksia

Tutkimuksen yksikkö on muuttunut 14.6.2012 (aikaisemmin umol/l). Samalla muuttui viitearvo.

Tutkimus U -Se päivitetty 07.07.2020 / LML

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 22.09.2020 klo 01:10.