HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus U -Se (2617) Seleeni, virtsasta uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=2617
Tutkimuksen U -Se (2617) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
U -Krea
TTL NÄYTTEIDEN VASTAANOTTO, Avoinna ma-pe klo 9-15, Puh. 030 474 2861, E-mail biomonitorointi(at)ttl.fi
Työterveyslaitos, biomonitorointiyksikkö: Suzana Abenet, suzana.abenet(at)ttl.fi, 030-4742195 / Tiina Santonen, johtava asiantuntija: tiina.santonen(at)ttl.fi, +358 30 474 2666
Altiste: Seleeni ja sen yhdisteet
Iltanäyte: Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen/työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.
Näyte on kontaminaatioherkkä. Ennen näytteen antamista työntekijän tulee vaihtaa työvaatteet ja mahdollisuuksien mukaan käydä suihkussa kontaminaatioriskin takia. Ennen näytteenottoa tulee pestä kädet ja suorittaa alapesu.
Seleenipitoisten valmisteiden (esim. hiivaseleenitabletit) nauttiminen lisää virtsan seleenipitoisuutta.
Laimeat virtsanäytteet: Jos virtsa on hyvin laimeaa (suhteellinen tiheys alle 1,010 tai kreatiniini alle 0,34 g/l (3 mmol/l)), on tuloksen tulkinta epävarma. Sen tähden ei ennen näytteen keräystä tule nauttia suuria nestemääriä. Jos virtsan suhteellinen tiheys on alle 1,010, laboratorio ottaa yhteyttä näytteen lähettäjään uuden näytteen saamiseksi. Tarvittaessa analyysi tehdään alkuperäisestä näytteestä ja vastaukseen liitetään huomautus tulkinnan epävarmuudesta.
Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")
20 ml virtsaa. Näytteen keräämiseen ja lähettämiseen tulee käyttää Työterveyslaitoksen laboratoriosta saatavia erikoispestyjä astioita eikä niihin saa lisätä säilöntäainetta. Mikäli näyte kerätään kertakäyttöastiaan, se on siirrettävä välittömästi lähetysastiaan.
Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja lähetetään siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja lähetetään seuraavana arkipäivänä.
Näyteputkia voi tilata HUSLAB NVO:sta.
ICP-massaspektrometria. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.
12 työpäivää.
Noin 15 työpäivän kuluessa
Altistumattomat | alle 50 | ug/g kreat. |
Viiteraja ja yksikkö päivitetty 22.11.2023.
Altistumattomien viiteraja 50 µg/g kreatiniinia (0,05 mg/g kreat). Toimenpiderajaa ei ole asetettu.
Työympäristön tärkein seleeniyhdiste on seleenioksidi (mm. vuori- ja keraaminen teollisuus). Seleeniyhdisteet imeytyvät elimistöön nopeasti hengityselinten kautta, ruoansulatuskanavasta ja ihon lävitse. Suurimmat seleenipitoisuudet tavataan munuaisissa ja maksassa. Seleeni erittyy pääosin virtsaan ja ulosteisiin.
Seleenioksidi muodostaa veden kanssa seleenihappoa, joka ärsyttää limakalvoja ja ihoa. Voimakas altistuminen seleenioksidille tai seleenivedylle voi aiheuttaa metallin makua suussa, anemiaa, leukopeniaa, kynsi- ja ihovaurioita ja suoliston toimintahäiriöitä.
Ennen 22.11.2023 altistumattomien viiteraja 0,07 mg/g kreatiniinia.
Samasta 20 millilitran näytteestä voidaan analysoida tarvittaessa myös kadmium, koboltti, kromi, kupari, lyijy ja tallium.
Tutkimuksen yksikkö on muuttunut 14.6.2012 (aikaisemmin umol/l). Samalla muuttui viitearvo.