HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sieni, natiivivalmiste

2630 -SienNa

Tiedustelut

Mykologian yksikkö, puh.(09) 471 76290 tai (09) 471 76292

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Anne-Marie Kerttula: anne-marie.kerttulaathus.fi / 050 428 6601 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Natiivitutkimus on osa sienitutkimusta ja sisältyy sieniviljelypyyntöön.

Erityisen tärkeä se on silloin, kun potilas on jo saanut sienilääkitystä tai viljely on jäänyt negatiiviseksi, mutta sieni-infektion epäily on vahva tai kun halutaan nopeasti tietoa sienen mahdollisesta esiintymisestä, pityriasis versicolor -diagnoosin vahvistamisesta tai harvinaisesta diagnostisointiongelmasta.

Näyte

KIIREELLISET NÄYTTEET: Ennen kiireellisen näytteen lähettämistä on aina otettava yhteys mykologian yksikköön p. (09) 471 76290.

Klo 15.30 mennessä yksikköön saapuneista kiireellisistä näytteistä tehdään natiivitutkimus ja alustava natiivivastaus soitetaan vielä saman työpäivän aikana.

PINTANATIIVIT: Iho, kynsiraape, hiuspohjanäyte. Näyte otetaan steriilillä veitsellä raaputtamalla hienojakoista raapetta (iho/kynsi). Natiivinäytteen tulisi olla riittävän hienojakoinen mikroskopointia varten.

SYVÄNATIIVIT: Kudospalat, nesteet jne. Natiivinäyte sivellään näytettä otettaessa suoraan objektilasille ja näytelasin annetaan kuivahtaa (=sivelyvalmiste) tai näyte lähetetään sellaisenaan koeputkessa.

Jos tutkimuspyyntönä on sieniviljely, erillistä pyyntöä tai näyteputkea natiivitutkimusta varten ei tarvita.

Menetelmä

Mikroskopointi. Calcofluor white -värjäys ja pintafluoresenssimikroskopia sekä faasimikroskopointi. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Työpäivinä (ma-pe)

Tulokset valmiina

Syvänäytteet 1-2 työpäivän aikana ja pintanäytteet 2-6 työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Natiivilöydöksen perusteella laboratorio voi arvioida, viittaako löydös esim. silsan aiheuttajiin, hiivasieniin, Aspergillus-tyyppisiin tai Mucor-mykoosia aiheuttaviin rihmasieniin.

Natiivitutkimus on tärkeä ja usein välttämätön, koska sienen kasvu elatusaineella saattaa estyä mm. sienilääkkeiden vaikutuksesta tai kontaminanttisienten ja bakteerien ylikasvun vuoksi. Lisäksi mm. jotkut silsakannat voivat olla niin sopeutuneita isäntäänsä, etteivät ne enää kasva keinotekoisilla elatusaineilla.

Natiivinäyte on erityisen tärkeä epäiltäessä mm. seuraavia sienitauteja: pityriasis versicolor (Malassezia furfur), silsat, kromomykoosi, piedra alba (Trichosporon beigelii -ryhmä) sekä syvät sieni-infektiot (hiiva ja opportunistisienet). Natiivitutkimuksen perusteella ei pystytä sanomaan, onko sienirihma elävää vai kuollutta. Sientä ei pystytä nimeämään pelkästään natiivitutkimuksen perusteella, vaan tunnistus vaatii sieniviljelyn.

Huomautuksia

Sieniviljelyn yhteydessä tehtävä natiivitutkimus sisältyy viljelytutkimuksen hintaan ja se tehdään kaikista näytteistä.

Pumpulitikkunäytteestä ei voi valmistaa natiivia!

Tutkimus -SienNa päivitetty 08.04.2021 / AMK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.10.2021 klo 02:26.