HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Sinkki, seerumista

2639 S -Zn

Tiedustelut

Vita Terveyspalvelut, Asiakasneuvonta, puh. 045 7734 9040.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuomas Mäntylä: tuomas.mantylaathus.fi / 050 439 3192 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Sinkin puutoksen diagnostiikka

Työperäisen altistuksen arviointiin käytetään virtsamäärityksiä ks. Työterveyslaitos,

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Näyte otetaan vakuuminäytteenottona seerumin hivenaineputkeen (sinikorkkinen BD Vacutainer Trace Element serum, REF 368380). Pieniltä lapsilta otetaan verta avosysteemillä (1)-2 ml. Näyte otetaan ottojärjestyksessä viimeisenä. Jos muita näytteitä ei oteta samanaikaisesti, otetaan yksi ylimääräinen putki verta niin, että ihon pistoskohta ja neula huuhtoutuvat. Näytteen annetaan hyytyä normaalisti.

Näyte pyritään erottelemaan 30 minuutin kuluessa näytteenotosta, mutta viimeistään 4h kuluessa (esim. osaston itsensä ottamat näytteet). Hemolyysi häiritsee tulkintaa aiheuttamalla virheellisen suuria pitoisuustuloksia.

Seerumi erotellaan varovaisesti kaatamalla valkokorkkiseen Vacuette-erotteluputkeen (Ref: 454001 (4 ml)). Jos esim. lasten näytettä ei voida erotella kaatamalla, erotteluun tulee käyttää HAPPOPESTYÄ LASISTA PASTEUR-PIPETTIÄ, jotka tilataan Vitasta. Näyte säilyy noin 3 vrk jääkaapissa ja se voidaan lähettää tutkittavaksi huoneenlämpöisenä, mikäli näyte on perillä vuorokauden kuluessa lähettämisestä. Pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Liekki-atomiabsorptiospektrofotometrinen (AAS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

Tulokset valmiina 3 viikon kuluessa.

Yleistä

Sinkki osallistuu kofaktorina lukuisten elimistön entsyymien toimintaan ja on siten välttämätön hivenaine mm. kasvulle.

Viitearvot

Lapset 7.7 - 15 µmol/l
Aikuiset 9 - 18 µmol/l

Tulkinta

Sinkin puutosta voi esiintyä mm. seuraavissa tiloissa: maksakirroosi, runsas alkoholinkäyttö, virushepatiitit sekä pitkäaikainen parenteraalinen ravitsemus.

Akuutin faasin reaktio (tulehdusmuutokset plasman proteiineissa) pienentää sinkkipitoisuutta epäspesifisesti.

Seerumin sinkkipitoisuus ja solujensisäinen sinkkipitoisuus eivät välttämättä korreloi keskenään, vaan tulosten tulkinnassa on otettava huomioon myös potilaan oireet.

Huomautuksia

Näytteen hemolyysi suurentaa seerumin sinkkipitoisuutta, koska punasolujen sinkkipitoisuus on noin 10-kertainen plasmaan verrattuna.

Viitearvot ovat muuttuneet 1.2.2017, mutta menetelmässä ja tulostasossa ei muutoksia.

Tutkimus S -Zn päivitetty 19.12.2019 / PN

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 21.01.2020 klo 01:13.