HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Solujen morfologinen tarkastelu, verestä

2643 B -Morfo

Tiedustelut

HUSLAB-talo, erikoishematologian laboratorio (09) 471 72575

Yhteyshenkilöt

lääkäri Marja-Leena Järvi-Holopainen: marja-leena.jarvi-holopainenathus.fi / 050 428 0993 ja lääkäri Päivi Helminen-Pacius: paivi.helminenathus.fi / (09) 471 71370 / 050 427 0475

Lähete

Hematologinen tutkimuslähete

Indikaatiot

B -Morfo -tutkimuksen löydökset ovat hyvin harvoin spesifejä ja vaativat aina muita tutkimuksia diagnoosin asettamiseksi. Tutkimus on tarkoituksenmukainen, kun halutaan laboratoriolääkärin tulkinta perifeerisen veren solujen morfologiasta epäiltäessä fragmentaatiohemolyysiä, trombosytopeniassa vain epäiltäessä makrotrombosytopeniaa tai tromboottista mikroangiopatiaa (putkitrombosytopeniaa eli pseudotrombosytopeniaa epäiltäessä suositeltavin tutkimus on 8634 B-Pseud-Tr), epäiltäessä perinnöllistä punasolupoikkeavuutta, esim. sferosytoosia tai elliptosytoosia (perinnöllistä hemoglobiinipoikkeavuutta epäiltäessä ensisijainen tutkimus on 1564 B-Hb-Fr).

Tutkimus ei sovellu trombosytoosin, koholla olevan B-Hb:n, erytrosytoosin, neutrofilian eikä eosinofilian diagnostiikkaan.

Raudanpuuteanemian diagnostiikassa ensisijaiset tutkimukset ovat 4826 P-Ferrit ja 4720 P-TfR.

ITP-epäilyssä ei B-Morfo -tutkimuksesta ole yleensä erityistä hyötyä.

Makrosyyttisen anemian diagnostiikassa olennaisia ovat perustutkimukset (mm. B -PVKTKDR, S -B12-TC2, fS-Folaat, E -Coomb-O, P -Haptog, P -LD, P -Bil).

Isoloidun lymfopenian tai infektion selvittelyssä B-Morfo -tutkimus ei yleensä anna lisätietoa.

Pahanlaatuista veritautia epäiltäessä ensisijainen tutkimus on luuydinaspiraationäytteen morfologinen tutkimus 2269 Bm-MGGFe, joka sisältää myös veren sivelyvalmisteen tutkimisen.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

3 ml EDTA-verta tai neljästä viiteen perifeerisen veren sivelyvalmistetta. EDTA-verinäyte on toimitettava laboratorioon 2-3 tunnin kuluessa näytteenotosta sivelyvalmisteiden tekemistä varten. Päivystysaikana Meilahden sairaala-alueen ulkopuolella näytteenotosta vastaava laboratorio tekee 4 sivelyvalmistetta kolmen tunnin sisällä näytteenotosta. Kirjaa metanolinkestävällä tusilla aluslasille seuraavat tiedot: 1) Ylin rivi tyhjä 2) toiselle riville potilaan suku- ja etunimi 3) kolmannelle riville henkilötunnus 4) alimmalle riville näytteenottopvm ja valmisteen tekijän nimikirjaimet

Menetelmä

Perifeerisen veren sivelyvalmiste värjätään MGG-tekniikalla. Valmisteen solumorfologia arvioidaan mikroskooppisesti.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe).

Tulokset valmiina

10 arkipäivän kuluessa.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto. Lähetteen kliiniset esitiedot, kysymyksenasettelu sekä täydellisen verenkuvan ja retikulosyyttien tulokset ovat tärkeitä löydösten tulkinnassa (8178 B-PVKTKDR tulee tilata samalle näytteenottopäivälle).

Huomautuksia

Jos vastaus halutaan kiireellisenä, tulee tästä ilmoittaa laboratorioon (esim. merkitä kiireellisyys lähetteeseen tai soittaa laboratorioon). HUSLAB:n ulkopuolelta lähetettäviin näytteisiin on lähetteeseen liitettävä viimeisen täydellisen verenkuvan ja retikulosyyttien vastaukset. Merkinnät aluslaseille: Ylin rivi tyhjä, 2. rivi potilaan nimi, 3. rivi hetu 4. rivi nottopvm ja omat nimikirjaimet.

Tutkimus B -Morfo päivitetty 15.09.2022 / SL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.