HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Solujen morfologinen tarkastelu, verestä

2643 B -Morfo

Tiedustelut

HUSLAB-talo, erikoishematologian laboratorio (09) 471 72575

Yhteyshenkilöt

lääkäri Marja-Leena Järvi-Holopainen: marja-leena.jarvi-holopainenathus.fi / 050 428 0993 ja lääkäri Päivi Helminen-Pacius: paivi.helminenathus.fi / (09) 471 71370 / 050 427 0475

Lähete

Hematologinen tutkimuslähete

Indikaatiot

Tutkimusta käytetään, kun halutaan laboratoriolääkärin tulkinta perifeerisen veren solujen morfologiasta esim. epäiltäessä fragmentaatiohemolyysiä, trombosytopeniassa epäiltäessä trombosytopatiaa tai tromboottista mikroangiopatiaa (putkitrombosytopeniaa eli pseudotrombosytopeniaa epäiltäessä suositeltavin tutkimus on 8634 B-Pseud-Tr), makrosytaaristen anemioiden erotusdiagnostiikassa, epäiltäessä perinnöllistä punasolupoikkeavuutta (perinnöllistä hemoglobiinipoikkeavuutta epäiltäessä ensisijainen tutkimus on 1564 B-Hb-Fr)

Tutkimus ei sovellu trombosytoosin eikä erytrosytoosin diagnostiikkaan. Raudanpuuteanemian diagnostiikassa ensisijaiset tutkimukset ovat 4826 P-Ferrit ja 4720 P-TfR.

Pahanlaatuista veritautia epäiltäessä ensisijainen tutkimus on luuydinaspiraationäytteen morfologinen tutkimus 2269 Bm-MGGFe, joka sisältää myös veren sivelyvalmisteen tutkimisen.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

3 ml EDTA-verta tai neljästä viiteen perifeerisen veren sivelyvalmistetta. EDTA-verinäyte on toimitettava laboratorioon 2-3 tunnin kuluessa näytteenotosta sivelyvalmisteiden tekemistä varten.

Menetelmä

Perifeerisen veren sivelyvalmiste värjätään MGG-tekniikalla. Valmisteen solumorfologia arvioidaan mikroskooppisesti.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe).

Tulokset valmiina

0-5 vuorokauden kuluessa.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto. Lähetteen kliiniset esitiedot, kysymyksenasettelu sekä täydellisen verenkuvan ja retikulosyyttien tulokset ovat tärkeitä löydösten tulkinnassa (8178 B-PVKTKDR tulee tilata samalle näytteenottopäivälle).

Huomautuksia

Jos vastaus halutaan kiireellisenä, tulee tästä ilmoittaa laboratorioon (esim. merkitä kiireellisyys lähetteeseen tai soittaa laboratorioon). HUSLAB:n ulkopuolelta lähetettäviin näytteisiin on lähetteeseen liitettävä viimeisen täydellisen verenkuvan ja retikulosyyttien vastaukset. Merkinnät aluslaseille: potilaan nimi, hetu, pvm.

Tutkimus B -Morfo päivitetty 15.11.2019 / MLJH

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 13.08.2020 klo 01:10.