HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sokerit, pelkistävät, virtsasta

2648 U -Soke-O

Yhteyshenkilöt

lääkäri Helene Markkanen: helene.markkanenathus.fi / 050 427 1612 ja kemisti Leena Lindstedt: leena.lindstedtathus.fi / 050-4286646

Indikaatiot

Sokeriaineenvaihduntasairauksien seulonta.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

10 ml kertavirtsaa. Lisäaineeton muoviputki. Näyte pakastettava heti (-20C). Pakastelähetys. Ei säilöntäaineita.

Menetelmä

Värinmuodostusreaktio.

Yleistä

Pelkistäviä sokereita on monosakkaridit kuten glukoosi, galaktoosi ja fruktoosi ja disakkaridit kuten laktoosi ja sukroosi. Normaalisti virtsassa ei ole merkittäviä ja todettavia määriä sokereita. Glukoosia voidaan havaita virtsassa diabeteksen yhteydessä, munuaisvaurioissa (tubulaarinen vaurio) ja maksasairauksien yhteydessä. Fruktoosia voidaan havaita virtsassa synnynnäisessä fruktoosi-intoleranssissa, essentiellissä fruktosuriassa ja maksasairauksissa. Laktoosia ja sukroosia voi ilmaantua virtsaan suoliston läpäisevyyden häiriintyessä. Galaktoosia voi erittyä virtsan klassisessa galaktosuriassa, galaktokinaasin puutteessa ja maksassairauksissa. Muita sokereita voidaan myös havaita harvinaisissa tapauksissa (eim. ksyloosia suoliston imeytymishäiriöissä).

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Kaikki sokerit näkyvät tässä tutkimuksessa positiivisina. Tutkimus ei erittele pelkistävän sokerin tyyppiä. Sokerin tyyppi tulee varmistaa jatkotutkimuksilla. Vääriä positiivisia tuloksia voidaan saada esim. jos virtsassa on askorbiinihappoa, salisylaattia tai penisilliiniyhdisteitä. Myös diabetekseen liittyvä glukosuria näkyy tutkimuksessa positiivisena. Virtsan bakteerit voivat aiheuttaa negatiivisen tuloksen.

Tutkimus U -Soke-O päivitetty 22.04.2024 / HM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.