HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Solut, askitesnesteestä

2651 As-Solut

Osatutkimukset

As-Diffi, As-Eryt, As-Leuk ja As-UNäkö-N

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkipäiväaikana), päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat päivystysaikana puh. 050 305 1424)

Yhteyshenkilöt

lääkäri Päivi Helminen-Pacius: paivi.helminenathus.fi / (09) 471 71370 / 050 427 0475

Indikaatiot

Askitestutkimusta käytetään vatsaontelon nestekertymän syyn selvittämisessä.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

Näyte otetaan ensisijaisesti EDTA-putkeen, myös hepariiniputki kelpaa. Putki täytetään noin puoliväliin saakka (2-3 ml askitesta). Solujen hajoamisen takia näyte on toimitettava laboratorioon mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kuuden tunnin kuluessa näytteenotosta.

Menetelmä

As-UNäkö-N: värin ja sameuden silmämääräinen arviointi natiivinäytteestä.

As-Leuk ja -Eryt: Elektroninen partikkelilaskenta. Virtaussytometrinen partikkelilaskenta. Kammiolaskenta mikroskoopilla.

Jos leukosyyttejä on vähintään 200x106/l, tehdään As- Diffi. As-Diffi: mikroskooppinen erittely MGG-värjätystä näytteestä. As-Diffi-tutkimuksen voi pyytää erikseenkin (3665 As-Diffi).

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Tulkinta

Normaalissa askitesnesteessä on muutamia mesoteelisoluja, niukasti lymfo- ja monosyyttejä, ja yksittäisiä makrofaageja. Askitesneste muodostuu plasman suodoksena. Lisääntynyt askitesnestelöydös luokitellaan transsudaatiksi tai eksudaatiksi. Askitesnestettä kutsutaan transsudaatiksi, jos se on syntynyt kapillaarien hydrostaattisen paineen nousun seurauksena (kongestiivinen sydäninsuffisienssi, maksakirroosi) tai plasman osmoottisen paineen laskun seurauksena (maksakirroosi, nefroottinen syndrooma). Transsudaatti on väriltään vaalean kellertävää, proteiinipitoisuus on alle 30 g/l ja leukosyyttien pitoisuus on matalampi kuin eksudaatissa. Askitesnestettä kutsutaan eksudaatiksi, jos se on syntynyt kapillaarien seinämän vaurioituessa (esim. maligniteetit, tulehdukset, trauma). Eksudaatin ulkonäkö on kirkas, purulentti tai verinen riippuen aiheuttajasta. Sen proteiinipitoisuus on yli 30 g/l. Erittelylaskennassa granulosyyttivoittoisuus viittaa infektioon. Tuberkuloosissa lymfosyyttien osuus lisääntyy (voi olla yli 95 %). Askitesnesteen adenosiinideaminaasi (ADA) nousee tällöin myös selvästi.

Tutkimus As-Solut päivitetty 08.01.2019 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.03.2024 klo 00:41.