HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Suhteellinen tiheys, virtsasta

2715 U -Suhti

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkipäiväaikana), päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat päivystysaikana puh. 050 305 1424)

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470 ja kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475

Indikaatiot

Munuaisten konsentrointi- ja laimennuskyvyn tutkiminen.

Esivalmistelu

Nestepaasto yön yli.

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton

Näyte

10 ml aamuvirtsaa.

Menetelmä

Refraktometrinen

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

17 V- yli 1.015

Tulkinta

Virtsan suhteellisen tiheyden (ominaispainon) nousu nestepaaston aikana kuvastaa munuaisten kykyä väkevöidä / konsentroida virtsaa. Jos munuaisten väkevöimiskyky on huono, saadaan toistuvasti arvoja alle 1.010. Alentuneet arvot voivat johtua esim. heikentyneestä tubulusfunktiosta, nefrogeenisesta diabetes insipiduksesta tai antidiureettisen hormonin puutteesta. Korkeita arvoja tavataan dehydraatiotiloissa, diabeteksessa, raskaustoksemiassa ja tiloissa, joissa munuaisten verenkierto on heikentynyt. Proteiinia tai glukoosia virtsaan erittävillä potilailla määritystä ei voida käyttää munuaisten konsentroimiskyvyn osoittamiseen (ks. Osmolaliteetti). Refraktometrinen mittaus antaa liuskatestiä (U -Suhti-O) luotettavamman kvantitatiivisen tuloksen. Virtsan suhteellisen tiheyden mittauksen avulla voidaan tarvittaessa varmistaa virtsanäytteen laatu.

Huomautuksia

Lisääntynyt virtsan glukoosi- ja proteiinipitoisuus ja röntgenvarjoaineet nostavat virtsan suhteellista tiheyttä ja tällöin on virtsan osmolaliteettimääritys suositeltavampi kuin tämä tutkimus.

Tutkimus U -Suhti päivitetty 16.12.2019 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.