HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sydänlihas, vasta-aineet

2721 S -SydlAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Autoimmuno-työpiste, puh. 050 427 0328

Yhteyshenkilöt

lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Reumakuumeen ja siihen liittyvän kardiitin diagnostiikka sekä taudin aktiviteetin seuraaminen. Postperikardiotomia- ja postinfarktisyndroomien diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi (IF). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Volkmann und Kollegen- laboratoriossa (Karlsruhe, Saksa) www.laborvolkmann.de.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Yleensä 20 työpäivän aikaina.

Viitearvot

Kaikki alle 20 Titteri

Tulkinta

Sydänlihaksen antigeenien kanssa reagoivia vasta-aineita tavataan n. 26-60%:lla aktiivia reumakuumekardiittia sairastavista potilaista. Postinfarkti- ja postperikardiotomiasyndroomassa vasta-aineita (sarkolemmavasta-aineita) esiintyy 50-80%:lla potilaista aktiivissa vaiheessa. Infektion aiheuttamassa endokardiitissa ja autoimmuuneissa myokardiiteissa voi myös esiintyä vasta-aineita.

Sydänlihasvasta-aineiden kohdeantigeeneina ovat sarkolemmaaliset ja myolemmaaliset rakenteet, aktiini, myosiini, laminiini, tropomyosiini, vimentiini, tubuliini ja mitokondriaaliset rakenteet sekä beeta-1-adrenergisen reseptorin rakenteet.

Huomautuksia

HUOM! Tutkimus on muuttunut 11.9. 2017 alkaen teetettäväksi alihankintalaboratoriossa (Labor Volkmann, Saksa). Kts. myös Poikkijuovalihas, vasta-aineet (S -PlihAb, 2480).

Tutkimus S -SydlAb päivitetty 23.11.2021 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 26.11.2022 klo 01:29.