HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Testosteroni, seerumista

2735 S -Testo

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.00

Yhteyshenkilöt

kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Miehillä hypogonadismi, impotenssi ja spermatogeneesin häiriöt, pojilla puberteettihäiriöt.

Naiset, tytöt ja prepubertaaliset pojat: käytä tutkimusta 8722 S -TestoMS (herkempi massaspektrometrinen menetelmä). Ks. tiedote.

Esivalmistelu

Miehillä näyte pyritään ottamaan aamulla (ennen klo 11, mieluiten klo 7-10), johtuen testosteronin vuorokausivaihtelusta. Viitearvot on määritetty nuorten miesten aamunäytteiden perusteella. Naisilla näyte otetaan mieluiten kierron 5. - 8. vrk.

Biotiiniannos 5mg/vrk tai enemmän voi aiheuttaa todellista korkeampia tuloksia. Tällöin edellisestä annoksesta tulee olla vähintään 10 h ennen näytteenottoa (pitempi tauko jos annos yli 10 mg/vrk).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Vähintään 0,5 ml seerumia (myös geeliseerumi soveltuu). Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Eroteltu seeruminäyte säilyy huoneenlämmössä 3 vrk ja jääkaapissa 7 vrk. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Pojat, pubert.vaih.2-3 2 - 13 nmol/l
Miehet 10 - 38 nmol/l
Naiset 0.4 - 2 nmol/l

Tulkinta

Miehillä pääosa testosteronista tuotetaan kivesten Leydigin soluissa. Pieni osa erittyy lisämunuaisen kuorikerroksesta. Naisilla testosteroni syntyy munasarjoissa ja lisämunuaisen kuoressa. Verenkierrossa testosteroni on sitoutunut proteiineihin (albumiini, sukupuolihormoneja sitovaan globuliini eli SHBG) ja vain pieni osa 1-3 % on vapaana.

Testosteronitaso riippuu SHBG:n pitoisuudesta. SHBG:n pitoisuutta laskevat mm. hyperandrogenismi, obesiteetti ja hypotyreoosi. SHBG:n pitoisuutta nostavat mm. hypertyreoosi, raskaus, maksakirroosi sekä maksan mikrosomaalisia entsyymejä indusoivat lääkkeet. Estrogeenit ja e-pillerit nostavat SHBG-tasoa, mutta estävät luteinisoivan hormonin (LH) supression kautta testosteronieritystä. Testosteronin eritys on pulsatiivista, mikä näkyy myös pitoisuuden hetkittäisenä vaihteluna.

Miesten viitearvot on määritetty nuorten miesten aamunäytteiden perusteella. Miesten hypogonadismin diagnostiikassa suositellaan matalan testosteronitason varmistamista paastonäytteestä. Paaston jälkeen testosteronitaso voi olla 10-20% korkeampi. (Bhasin S ym. Testosterone therapy in men with hypogonadism: An Endocrine Society clinical practice guideline. JCEM 2018 103:1715-44.)

Miehillä keskitasoa oleva testosteroniarvo on yleensä osoitus normaalista toiminnasta. Miehillä, joilla S-Testo on 8-12 nmol/l ja esiintyy hypoandrogenismin oireita, tulisi pitoisuus esisijaisesti kontrolloida SHBG-tason huomioivalla S -TestoVl -tutkimuksella (vapaa laskettu testosteroni). Iän mukana miesten seerumin testosteronin pitoisuudet laskevat. Noin 40 ikävuoden jälkeen pitoisuuden lasku on keskimäärin 1 - 1,5% vuodessa ja samalla SHBG pitoisuus nousee. Tämän seurauksena vapaan biologisesti aktiivin testosteronin pitoisuus vähenee selvemmin. Jos oireettoman iäkkään potilaan S-Testo on viitealueen alarajalla, eivät jatkotutkimukset yleensä ole tarpeen.

Testosteronilla on merkittävä vuorokaudenaikavaihtelu, mutta vaihtelu on yksilöllistä: Pitoisuus on korkeimmillaan aamulla noin klo 6-7 aikaan, laskee jo iltapäivän aikana merkittävästi ja on matalimmillaan illalla klo 19-20 aikaan, jolloin pitoisuus voi olla 30% matalampi verrattuna aamuarvoon. Suurin osa testosteronin pitoisuuden vaihtelusta on silti satunnaista ja vain 20% selittyy vrk-aikavaihtelulla. Vanhemmilla miehillä vrk-vaihtelu vaimenee.

Muut viitevälit: Ks. tutkimus 8722 S -TestoMS

Huomautuksia

Määritysmenetelmämuutos 9.6.2020 Ks. tiedote. Miesten tyypillisillä yli 2 nmol/l -pitoisuuksilla keskimääräinen tulostaso ei muutu ja uuden immunokemiallisen menetelmän suorituskyky on hyvä. Pitoisuuksilla alle 2 nmol/l tulostaso on aiempaa korkeampi. Alin vastattava S -Testo pitoisuus 0,8 nmol/l.

Naiset, tytöt ja alle 16v (prepubertaaliset) pojat: käytä tutkimusta 8722 S -TestoMS. Massaspektrometrinen menetelmä on herkkä ja sen suorituskyky hyvä, kun testosteronitaso on alle 2 nmol/l. Alin vastattava S -TestoMS pitoisuus 0,2 nmol/l.

Biotiiniannos 5mg/vrk tai enemmän voi aiheuttaa todellista korkeampia tuloksia. Tällöin edellisestä annoksesta tulee olla vähintään 10 h ennen näytteenottoa (pitempi tauko jos annos yli 10 mg/vrk).

Tutkimus S -Testo päivitetty 16.06.2023 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.