HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Testosteroni, seerumista

2735 S -Testo

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.30

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Annukka Paju: annukka.pajuathus.fi / 050 427 4995

Indikaatiot

Miehillä hypogonadismi, impotenssi ja spermatogeneesin häiriöt ja pojilla puberteettihäiriöt. Naisilla hirsutismi, virilismi ja PCO-syndrooma, amenorrea, oligomenorrea, kuukautishäiriöt ja infertiliteetti. Lisämunuaisen hormonisynteesin puutokset ja hormonaalisesti aktiivit kasvaimet.

Esivalmistelu

Miehillä näyte tulee ottaa aamupäivällä (ennen klo 12, mieluiten klo 7-10), johtuen testosteronin merkittävästä vuorokausivaihtelusta. Viitearvot on määritetty nuorten miesten aamunäytteiden perusteella. Testosteronin pitoisuus on korkeimmillaan aamulla noin klo 6-7 aikaan, laskee jo iltapäivän aikana merkittävästi ja on matalimmillaan illalla klo 19-20 aikaan, jolloin pitoisuus voi olla 30% matalampi verrattuna aamuarvoon. Naisilla näyte otetaan mieluiten kierron 5. - 8. vrk.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml, ei geeliä

Näyte

1 ml seerumia, lapset vähintään 500 µl. Erotellun seerumin lähetys huoneenlämpöisenä, mikäli perillä kolmen vuorokauden kuluessa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria, spesifinen (LC-MS/MS). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Kahdesti viikossa, tulos valmis 1-2 viikossa.

Tulokset valmiina

Noin 1 - 2 viikon kuluessa.

Viitearvot

Pojat ennen puberteettia 0.1 - 1.1 nmol/l
Pojat, pubert.vaih.2-3 2 - 13 nmol/l
Tytöt ennen puberteettia 0.1 - 0.4 nmol/l
Tytöt, pubert.vaihe 2-3 0.2 - 1.1 nmol/l
Miehet 10 - 38 nmol/l
Naiset 0.4 - 2 nmol/l

Tulkinta

Miehillä pääosa testosteronista syntetisoituu kivesten Leydigin soluissa. Pieni osa erittyy lisämunuaisen kuorikerroksesta. Naisilla testosteroni syntyy munasarjoissa ja lisämunuaisen kuoressa. Verenkierrossa testosteroni on sitoutunut proteiiniin (albumiiniin, sukupuolihormoneja sitovaan globuliiniin eli SHBG:n) ja vain pieni osa 1-3 % on vapaana. Testosteroni metaboloituu perifeerisissä kudoksissa (5-alfa-DHT) sekä maksassa ja erittyy munuaisten kautta glukuronidikonjugaattina.

Syntymän jälkeen seerumin testosteronipitoisuus nousee pojilla n. 2- 3 kuukauden ajaksi. Vapaan testosteronin aktiivisuus ei muutu. Ennen puberteettia gonadotropiinien ja testosteronin eritys on vähäistä. Lisämunuaisen androgeenieritys lisääntyy n. 6-7 vuoden iässä. Puberteetin lähestyessä gonadotropiinitasot nousevat. Pojilla se johtaa spermatogeneesin kypsymiseen ja androgeenitasojen kohoamiseen (testosteroni, DHT).

Testosteronitaso riippuu sukupuolihormoneja sitovan globuliinin (SHBG) pitoisuudesta. SHBG:n pitoisuutta laskevat mm. hyperandrogenismi (testosteroni), obesiteetti ja hypotyreoosi. SHBG:n pitoisuutta nostavat mm. hypertyreoosi, raskaus, maksakirroosi sekä maksan mikrosomaalisia entsyymejä indusoivat lääkkeet. Estrogeenit ja e-pillerit nostavat SHBG-tasoa, mutta estävät luteinisoivan hormonin (LH) supression kautta testosteronieritystä. Testosteronin eritys on pulsatiivista, mikä näkyy myös pitoisuuden hetkittäisenä vaihteluna.

Miehillä keskitasoa oleva testosteroniarvo on yleensä osoitus normaalista toiminnasta, mutta alarajalla oleva arvo voi liittyä hypoandrogenismiin, mikäli SHBG on koholla. Naisilla androgeenivaikutusta arvioitaessa pelkkä S -Testo on epäluotettava hyperandrogenismin mittari ja naisilla tulisikin aina arvioida testosteronin ohella SHBG:n pitoisuus (S -TestoVL). Miehillä kokonaishormonin määrä antaa melko luotettavan kuvan testosteronin synteesistä ja sen häiriöistä. Iän mukana miesten seerumin testosteronin pitoisuudet laskevat. Noin 40 ikävuoden jälkeen pitoisuuden lasku on keskimäärin 1 - 1,5% vuodessa ja samalla SHBG pitoisuus nousee. Tämän seurauksena vapaan biologisesti aktiivin testosteronin pitoisuus vähenee selvemmin.

Näytteenottoa suunniteltaessa ja tuloksia arvioitaessa on huomattava, että seerumin testosteronilla on merkittävä vuorokaudenaikavaihtelu. Testosteronin pitoisuus on korkeimmillaan aamulla noin klo 6-7 aikaan ja pitoisuus laskee jo iltapäivän aikana, jolloin pitoisuuden lasku voi olla yli 20%. Matalimmillaan pitoisuudet illalla klo 19-20 aikaan (keskimäärin 30% matalampi pitoisuus verrattuna aamuarvoon). Vaihtelu on yksilöllistä. Suurin osa testosteronin pitoisuuden vaihtelusta on silti satunnaista ja vain 20% selittyy vrk-aikavaihtelulla. Vanhemmilla miehillä vrk-vaihtelu vaimenee. Laboratorion viitearvot on määritetty nuorten miesten aamunäytteiden perusteella.

Tutkimus S -Testo päivitetty 30.08.2019 / AP

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 26.02.2020 klo 01:10.