HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Tyreotropiinin vapauttajahormonikoe, laaja

2763 Pt-TRH-R2

Osatutkimukset

fS-GH, P -TSH ja S -PRL

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.00

Yhteyshenkilöt

kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Pitkää TRH -koetta käytetään hypotalamuksen ja hypofyysin sairauksien tutkimisessa.

Esivalmistelu

Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet mahdollisesta lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Tutkimusta häiritsevä lääkitys tulisi lopettaa mikäli mahdollista. Seuraavat lääkkeet estävät tai vähentävät TRH:n vaikutusta: kilpirauhashormonit, glukokortikoidit suurilla annoksilla, dopamiini, L-dopa, klorpromatsiini, tioridatsiini, bromokryptiini, somatostatiini ja salilysaatit. Seuraavat lääkkeet lisäävät TRH:n vaikutusta: estrogeenit, klomifeeni, teofylliini, metoklopramidi, heloperidoli, fentiatsiini, sulpiridi ja spironolaktoni. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee aina keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.

Ennen tutkimusta ei saa juoda kahvia, teetä eikä kaakaota.

Tutkimus tehdään klo 8-10 välillä vuorokausivaihtelun vuoksi.

TRH:n anto voi aiheuttaa ohimenevää huimausta, pahoinvointia, kasvojen kuumotusta ja hikoilua. Joskus verenpaine voi nousta kokeen aikana merkittävästi.

Koe voidaan tarvittaessa uusia viikon kuluttua TRH-injektiosta. Koe voidaan tehdä raskauden aikana.

Suoritus

Potilaalta otetaan nollanäytteet P -TSH:n, fS -GH:n ja S -PRL:n määritystä varten, jonka jälkeen injisoidaan laskimoon 200 µg TRH:ta ja lapsille 7 µg/kg (max. 200 µg). Näytteet otetaan 20, 60 ja mahdollisesti 120 minuutin kuluttua injektiosta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Ks. P -TSH (KL 4831)

Ks. fS -GH (KL 2035)

Ks. S -PRL (KL 2507)

Menetelmä

Ks. P -TSH (KL 4831)

Ks. fS-GH (KL 2035)

Ks. S -PRL (KL 2507)

Tekotiheys

arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

2 viikon kuluessa.

Tulkinta

Tyreotropiinin normaalivaste (huippupitoisuus) on 3-30 mU/l. Vaste on alentunut tai puuttuu hypertyreoosissa, tyroksiinihoidon aikana, usein myös hypopituitarismissa, eutyreoottisessa Basedowin taudissa sekä eutyreoottista akromegaliaa sairastavilla. Vaste voi olla vaimentunut myös vanhuksilla. Vaikeiden yleissairauksien yhteydessä vaste voi olla normaali tai vaimentunut. Vaste voi olla suurentunut primaarin hypotyreoosin tai autoimmuunityreoidiitin yhteydessä. Hypotalamuksen sairauksissa vaste on viivästynyt.

Prolaktiinipitoisuus nousee naisilla yli 150% perustasosta (terveillä yleensä 2-3-kertaiseksi lähtötasoon verrattuna), miehillä nousu on vähäisempi. Prolaktiinivaste on vähentynyt lähes aina, jos hyperprolaktinemian syynä on prolaktiinia tuottava adenooma. Muissa hyperprolaktinemiatiloissa vaste vaihtelee.

Terveillä henkilöillä TRH ei lisää kasvuhormonin erittymistä. Kasvuhormonin pitoisuus kuitenkin nousee usein koetilanteissa stressin vuoksi. Akromegaliassa fS-GH:n pitoisuus nousee selvästi.

Tutkimus Pt-TRH-R2 päivitetty 14.04.2021 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.