HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Trombosyyttivasta-aineet, tyypitys, verestä

2796 B -TAb-Ty

Osatutkimukset

S -LeuAbPR

Tiedustelut

Fimlab, Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio puh. 044 4728393 LÄHETYSOSOITE: Fimlab, Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio, Vernissakatu 1, 01300 Vantaa

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064 ja lääkäri Lotta Joutsi-Korhonen: lotta.joutsi-korhonenathus.fi / 050 427 2402

Indikaatiot

Huonon trombosyyttisiirtovasteen syyn selvittely. Autoimmuunivasta-aineiden spesifiteetin selvitys. Epäily verensiirron aiheuttamasta posttranfuusiopurpurasta (PTP).

Näyteastia

Seerumiputki 10 ml ja EDTA-putki 3 x 10 ml

Näyte

Kuljetus huoneenlämmössä kokoverenä. Näytteen tulee olla perillä FIMLAB Hemostaasilaboratoriossa seuraavana päivänä klo 9 mennessä.

Menetelmä

Trombosyttivasta-aineiden glykoproteiinispesifiset ELISA- menetelmät ja immunofluorosenssitutkimus. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

Kolmen viikon kuluessa

Tulkinta

Vastauksena lausunto. Trombosyyteissä on ABO- veriryhmäantigeenien ja luokan I HLA -antigeenien ohella myös trombosyyttispesifisiä alloantigeeneja, joille voi muodostua vasta-aineita verensiirron tai raskauden yhteydessä. Myös autoimmuunitrombopeniassa vasta-aineet voivat reagoida spesifisesti erilaisten solukalvon proteiinien kanssa (esim. GPIIbIIIa, GPIbIX). Näytteistä tehdään myös valkosoluvasta-ainemääritys, mikäli sitä ei ole lähiaikoina tehty. Mikäli HPA-vasta-aineita löytyy, tehdään myös HPA-antigeenimääritys.

Huomautuksia

Tutkimus on aina tilattava etukäteen Fimlab, Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriosta puh. 044 4728393

Tutkimus B -TAb-Ty päivitetty 13.01.2020 / TH

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 14.08.2020 klo 01:11.