HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Tyreoglobuliini, seerumista

2828 S -Tygl

Osatutkimukset

S -Tygl-va

Tiedustelut

HUSLAB-talon automaatiolaboratorion (K1) Immulite 2000 työpiste (puh. 040 6517 589). Arkisin klo 7-15.

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

0,5 ml seerumia. Geeliputki ei sovellu. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Pitempiaikaista säilytystä varten pakastetaan.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Viitearvot

Kaikki alle 55 µg/l

Tulkinta

Ilman eri pyyntöä tehtävän osatutkimuksen S-Tygl-va viitearvo: <40kIU/l

Seerumin tyreoglobuliini (S-Tygl) kohoaa hypertyreoosissa, kilpirauhasen erilaistuneiden (papillaari, follikulaari) karsinoomien ja ei-toksisen struuman yhteydessä sekä ohimenevästi kilpirauhasleikkauksen jälkeen ja subakuutin tyreoidiitin alkuvaiheessa. Onnistuneen tyreoidektomian jälkeen pitoisuus laskee yleensä tasolle alle 1µg/l tai alle määritysmenetelmän herkkyysrajan (n. 0.2 µg/l) muutamassa viikossa.

Matalasta tasosta kohoava arvo tyroksiinisupressiohoidon aikana viittaa residiivin kehittymiseen. Tyreoglobuliini on tärkein residiivejä paljastava tutkimus. Menetelmän teknisanalyyttinen suorituskyky (toistettavuus) huomioiden, tasoa 0.2 - 2 µg/l kannattaa tulkinnassa pitää ns. harmaana alueena. Tutkimus kannattaa toistaa ja seurata trendiä, huomioiden kliininen tilanne.

Seerumin tyreoglobuliinin vasta-aineiden (S-Tygl-va) esiintyminen voi häiritä S-Tygl -määritystä ja tällöin matala S-Tygl syöpäpotilaalla voi olla epäluotettava. Gravesin taudissa noin 40%:lla potilaista ja Hashimoton taudissa noin 70%:lla potilaista on kohonneet tyreoglobuliinin vasta-ainepitoisuudet.

Huomautuksia

Tyreoglobuliinivasta-aineet tehdään tyreoglobuliinimääritysten yhteydessä ilman eri pyyntöä.

Tutkimus S -Tygl päivitetty 01.06.2023 / CP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 05.12.2023 klo 00:41.