HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Uraatti, vuorokausivirtsasta

2883 dU-Uraat

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645.

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Munuais- tai virtsatiekivet.

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton 4 ml

Näyte

Säilöntäaineena käytetään 2 x 5 ml 5 % NaOH:ta, mitkä lisätään keräyksen alussa ensimmäisen virtsaerän jälkeen. Virtsan keräysastiaa säilytetään huoneenlämmössä. Hyvin sekoitetusta ja mitatusta vuorokausivirtsasta lähetetään 4 ml (pienet lapset 1 ml) laboratorioon. Vuorokausivirtsan määrä ja keräysaika on kirjattava. Virtsanäyte (pH yli 8,0) säilyy huoneenlämmössä 4 vrk, joten lähetys huoneenlämpöisenä. Näytettä ei saa säilyttää jääkaapissa eikä pakastaa.

Menetelmä

Fotometrinen, entsymaattinen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

KAIKKI 3 - 6 mmol

Tulkinta

Virtsan uraattierityksen nousua esiintyy kihdissä ja munuaiskivien yhteydessä ja tiloissa, joissa puriiniaineenvaihdunta on kiihtynyt (esim. leukemia, muut maligniteetit, polysytemia, myelooma ja tilojen sytostaattihoidot). Uraattieritys lisääntyy myös eräiden lääkkeiden (probenesidi, fenyylibuatsoni) vaikutuksesta ja Fanconin syndroomassa. Runsaasti puriineja sisältävä dieetti lisää uraatin eritystä. Uraatti kiteytyy matalassa pH:ssa, jonka vuoksi virtsan pH on tyypillisesti matala (<5,5) uraatin aiheuttamassa virtsakivitaudissa.

Eritys on alentunut vakavissa maksataudeissa, munuaisten vajaatoiminnassa ja hyperkalsemiassa. Myös tiatsididiureetit vähentävät eritystä kilpailemalla uraatin kanssa tubulaarisesta erityksestä. Samalla mekanismilla eritystä alentaa myös metabolinen asidoosi, jossa plasmaan on kertynyt laktaattia tai ketohappoja. Puriiniköyhä dieetti voi myös johtaa uraatin matalaan virtsaeritykseen.

Tutkimus dU-Uraat päivitetty 06.03.2024 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.