HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Uraatti, virtsasta

2886 U -Uraat

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645.

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Anna Nissfolk: anna.nissfolkathus.fi / 0406212172

Indikaatiot

Munuais- tai virtsatiekivet.

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton 4 ml

Näyte

Näyte analysoitava vuorokauden sisällä. Näyte säilytetään huoneenlämmössä, sitä ei saa säilyttää jääkaapissa eikä pakastaa.

Menetelmä

Fotometrinen, entsymaattinen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Tulkinta

Virtsan uraattierityksen nousua esiintyy kihdissä ja munuaiskivien yhteydessä ja tiloissa, joissa puriiniaineenvaihdunta on kiihtynyt (esim. leukemia, muut maligniteetit, polysytemia, myelooma ja tilojen sytostaattihoidot). Uraattieritys lisääntyy myös eräiden lääkkeiden (probenesidi, fenyylibuatsoni) vaikutuksesta ja Fanconin syndroomassa. Runsaasti puriineja sisältävä dieetti lisää uraatin eritystä. Uraatti kiteytyy matalassa pH:ssa, jonka vuoksi virtsan pH on tyypillisesti matala (<5,5) uraatin aiheuttamassa virtsakivitaudissa.

Eritys on alentunut vakavissa maksataudeissa, munuaisten vajaatoiminnassa ja hyperkalsemiassa. Myös tiatsididiureetit vähentävät eritystä kilpailemalla uraatin kanssa tubulaarisesta erityksestä. Samalla mekanismilla eritystä alentaa myös metabolinen asidoosi, jossa plasmaan on kertynyt laktaattia tai ketohappoja. Puriiniköyhä dieetti voi myös johtaa uraatin matalaan virtsaeritykseen.

Tutkimus U -Uraat päivitetty 24.04.2023 / AL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2023 klo 00:43.